Egyészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ma is fitten

Ma is fitten

A futás stresszoldó és vértisztító hatása

2016. november 06. - Ma is fitten

A tudomány mai állása szerint nem létezik olyan gyógyszer, amely oly módon erősítené az immunrendszert, mint az oxigénfeleslegben végzett mozgás. Aerob edzés során az izommunkához szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználása mellett történik. A lassú futás, kocogás például ideális sport, ha mozgósítani szeretnénk az immunsejtjeinket, növelni a falósejtek számát.

A futás stresszoldó

A stresszes életmód káros hatásairól számos weboldal és könyv is beszámol. A stresszhormonként ismert adrenalin (és noradrenalin) stressz hatására termelődik a mellékvesében, onnan kerül a véráramba. Az adrenalin hatása elődeink számára létfontosságú volt, hiszen (például egy kardfogú tigrissel találkozva) ez menthette meg az életét. A hormon lehetővé teszi ugyanis, hogy gyorsan mobilizálni tudjuk energiaforrásainkat, gyorsan menekülni tudjunk, ha úgy hozza ki a lépés. Az ősember példáját továbbgondolva, a menekülés során (amennyiben ez hosszabb ideig tartott), a vérben lévő adrenalin le is bomlott. Ez a futás egyik jótékony hatása.

A mellékvesénk viszont pszichés terhelésnél is folyamatosan termeli az adrenalint, hogy szervezetünk "alkalmazkodjon" a megváltozott helyzethez. A szűnni nem akaró munkahelyi vagy otthoni stressz tehát egy állandó készenléti állapotban tartja a szervezetünket.

Az adrenalin véráramba kerülése után többek között megnövekszik a vérnyomás, a pulzus és a vércukor szint is. A hormon rengeteg úton-módon hat az egész test működésére, mindez külön bejegyzést érdemelne. Normális körülmények között, ha már nincsen szükség rá, az adrenalin gyorsan lebomlik. Ha viszont folyamatos stressznek vagyunk kitéve és örökösen termeljük a hormont, akkor kezdődnek a problémák. Főképpen a szív és az érrendszer károsul, ennek ismert következményei pedig a vérellátási zavarok valamint a szélütés és az infarktus.

Sajnos ma nem tudunk minden stresszes helyzet után 3 kört futni a tömb körül, de naponta legalább egyszer vegyük fel a futócipőt és égessük el a stresszhormonokat!

a_futasstresszoldo.jpg

A futás erősíti a szívet és az izmokat

Ha nem terheljük meg a szívünket, akkor naponta körülbelül 100.000-szer ver, tehát éjjel-nappal kemény munkát végez. A szív életünk és testünk motorja, egy pumpa, melyet érdemes karbantartani! A napi szintű, legalább 30 perces laza futás megnagyobbítja és erősíti a szívet, a nyugalmi pulzusszám pedig 75-ről 55-re csökken. Ez azt jelenti, hogy a rendszeresen testmozgást végzők megkönnyítik a szív munkáját, nagyjából 25.000 szívdobbanást spórolnak meg naponta, ami éves szinten tíz millió szívdobbanást jelent! A futástól a szív takarékosabban működik, és ezért tovább fog verni. És valljuk be őszintén, ki nem szeretne egészségesen és hosszan élni? Ha nagyobbak a szív kamrái, egy-egy dobbanáskor több vért képesek befogadni és továbbküldeni az érrendszerbe. A sejtek oxigénellátása megnő, minden egyes ideg, minden szerv, minden agysejt jobban tud dolgozni.

A mozgás során terheljük izmainkat, új vérereket növeszthetünk. Több ér segítségével jobb lesz a tápanyag- és oxigénellátás. Egy futó szívében háromszor annyi ér van, mint egy mozgást nem végző ember szívében. Hogyan is kaphatna ezek után szívinfarktust? A mozgással lényegében több és vastagabb ereket növeszthetünk, tehát megteremtjük a saját bypass-unkat. Összefoglalva: a futás ideális szívvédő szer.

A futás tisztítja a vért

Az edzés megkezdése előtt méresd meg a vérzsír-szintedet, majd négy hét után ismét. Lefogadom, hogy az orvos a vérkép láttán edzeni kezd! A magas koleszterin, illetve vérzsír veszélyeiről sok tévhit kering a neten. Mára már bebizonyosodott, hogy az ideális vérkép elérése érdekében lényegében két dolgot tehetünk: a rendszeres testmozgás ugyanannyira fontos mint az egészséges táplálkozás.

A futás csökkenti a koleszterinszintet. Nincs olyan diéta vagy orvosság, mely olyan jelentősen csökkentené a koleszterinszintet mint a rendszeres testmozgás. A vérzsírok mennyisége csökken, a HDL (a "jó" koleszterin) nő. Mint már említettem, csökken a magas vérnyomás és javul a vérkeringés.

A futás megóv a köszvénytől. A futástól csökken a húgysavszint. A húgysav kicsapódása tűhegyes kristályokat képez, melyek károsítják az érfalak belső rétegét, és ingerlik az ízületeket. A köszvény nagyon kellemetlen tud lenni, ne várjuk meg, hogy a helyzet olyan súlyos legyen, hogy arterioszklerózishoz vezet.

A futással megelőzhető a cukorbetegség. A futás során csökken a vér inzulinszintje. Az inzulin az a hormon, mely felépíti a zsírpárnákat és a cukrot az izmokba szállítja. Az inzulin csökkenése megelőzi az időskori diabéteszt. A folyamatosan magas inzulinszint az évek során egyfolytában izgatja a sejteket, melyek egy idő után rezisztenssé válnak a hormon üzeneteivel szemben. A sejtek idővel nem veszik fel a cukrot, és tartósan magas vércukorszint alakul ki. Ez pedig roncsolja az idegeket és a hajszálereket. Csökkentsük tehát napi szintű mozgással a vér inzulinszintjét, hogy még véletlenül se alakulhasson ki ez az alattomos betegség!

A futás mint varászszer

A napi rendszerességgel végzett testmozgásnak szinte számtalan további jó hatása van. A futással időt takaríthatunk meg és élesebb elménk lesz. A mozgás során nő a szervezet oxigénellátása, az oxigén pedig fiatalít és okosít. Ezekről a jótékony hatásokról ebben a bejegyzésemben olvashatsz.

A futás az egyetlen valóban tartós diéta

Napi szintű lassú kocogással megszabadulhatunk a felesleges kilóktól. A hangzatos diéták mind nem használnak, ha nem mozgunk mellettük. A felesleges zsír elégetése ugyanis az izomban történik, méghozzá nagy mennyiségű oxigén felhasználásával. Ezért fontos, hogy ne siessünk, hanem lassan, zsírégető pulzusszám mellett fussunk. A részleteket ebben a bejegyzésben találod.

Forrás:

Dr. Strunz, Ulrich: Laufend gesund - so mobilisieren Sie die hielende Kraft des Körpers. Heyne Verlag, 2012

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maisfitten.blog.hu/api/trackback/id/tr6511932451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.11.07. 07:19:06

Kár, hogy cserébe rettentően időigényes, és kellemetlen elfoglaltság.

John Mccorky 2016.11.07. 08:23:43

csak addig kellemetlen amíg szokásoddá nem válik. vagy hallotál már olyat, hogy vki mondjuk évek óta csinálja és utálja?a futás, kocogás fejben is erősít.

John Doe3 2016.11.07. 08:55:05

Annyira bullshit, hogy a tételes cáfolat túlnőné egy hozzászólás terjedelmi és financiális kereteit. Csak egy -- talán kevéssé ismert -- megfigyelés: a sporttal lecsökkentett szívfrekvencia a későbbiekre nézve a kardiológus kezéből az egyik legfontosabb fegyvert, a béta-blokkolókat csavarja ki. A futókra nagyon igaz a német mondás: Gesund leben, gesund sterben.

2016.11.07. 08:59:19

A futás szuper dolog, de osobaság azt állítani, hogy a legjobb diéta. A diéta táplálkozás, a testsúlycsökkentés csupán kevesebb kalória bevitelével is megvalósítható, csak lassabban, mint intenzív mozgással kombinálva. Mozgásformák közül is csak az egyik legjobb a futás, nem mindenkinek jön be. Nehéz súlyok emelgetése is nagyon jól fogyasztja a kalóriákat.

A futás izületgyilkos is. Főleg, ha fiatalon nem futott valaki rendszeresen, akkor 35 éves kor felett elkezdeni futni ellenjavallt. Tudom, hogy sokan rámoccannak 40+ évesen, minden sportmúlt nélkül, fogynak tőle, örülnek neki, de közben kinyírják az izületeiket, pedig lenne nekik jobb megoldás. Szerencsére van elliptikus tréner, ami nem teszi tönkre az izületet. Durván hájas emberek és edzetlenek, idősek inkább elliptikus trénerrel tolják szerintem.

Fiatalon kezdett futás erősíti, tömörebbé, tömegesebbé teszi a csontokat, de aki fiatalon nem futott, annak az idősebb korban kezdett futás lehet, hogy inkább ártani fog. De persze mindenki azt csinál, amit akar.

A súlyzós, saját testsúlyos edzés se kutyafasza.

fidesz maszop dk egykutya 2016.11.07. 09:00:16

A legfontosabb: divatos, igazán trendy leszel ha futsz, ha pedig elmész ezért a margitszigetre, akkor még menőbb lehetsz!

rudo 2016.11.07. 09:27:30

Az ilyen cikkekről mindig az a duma jut eszembe (nem tudom kitől származik eredetileg), hogy "a legnagyszerűbb dolog a világon egy remek bőr ülés egy autóban... annár már csak egy dolog tud jobb lenni, egy szövet ülés".

Szoktam "futni", bár én is későn kezdtem, és érzem is a rossz oldalát (izületek terhelése stb), meg néha kicsit unalmas is ;) Amikor nincs jó idő, akkor viszont evezőgépet használok otthon. Érdekes módon arról ritkán (soha) nem zengenek ódákat, de még emliteni sem szokták. És nem azért, mert bármi gond volna vele (az egyik legjobb kardió / fittnes eszköz). Ráadásul szélesiti az ember világképét (én pl discoveryt nézek közben) ;) Egész egyszerűen nem divatos, nincs benne a köztudatban, a legtöbb ember azt sem tudja miaz. Nagy kár, szerintem el kéne kezdeni a népszerűsitését!

2016.11.07. 10:24:43

@rudo: hú, evezőgépet (ha a klasszikus verzióra gondolsz) utoljára a gimnáziumunk alaksorában láttam a kis konditeremben. Az az igazság, hogy egy célgép. És mivel nem lapsúlyokkal dolgozott, nem volt az a tipikus bodybuilding feelingje, ezért nem volt különösebben népszerű. Egy evezőgép jobban átmozgatja a teljes testet, mint a hashoz húzás csigán, kondigépen. De gyúrósoknak koncentráltabb izommunka kell, aki meg kardiózni akar, az fut, szobabiciklizik, biciklizik, úszik, futópadozik. Kevés ember vesz meg egy evezőgépet otthonra, inkább kondigépre költenek.

Andy73 2016.11.07. 11:22:50

@fidesz maszop dk egykutya: Akkor csak menj, ha neked ez a fontos.

fidesz maszop dk egykutya 2016.11.07. 11:33:36

@Andy73: De csak úgy lehetsz igazán menő, ha margitszigeti futásról töltesz fel képet a facebookra. Akkor jönnek az emberek hogy a barátaid legyenek, és megérinthessenek, és nagyon sok likeot kapsz, még az instantgrammra is feltöltheted. A margitszigeti futásnál talán csak a Central Parkban menőbb futni, vagy az Eiffel toronynál. Ha azt eléred divatdiktátorrá válsz, elérted az élet legmagasabb célját, nyugodtan tudsz kilépni a játékból.

csakférfi 2016.11.07. 13:13:24

@rudo: két lehetőség van.
Harcolj vagy fuss. Mivel a környezetedből jövő ingerek a legtöbbször félelmet keltenek.
Ez a stressz. Így reagál a szervezeted a negatív ingerekere.
Ha ezt mozgàshoz kötöd akkor a futàs a menekülés. Igy aki fut menekül a sresszt okozó ingerek elől.
Ezért végzek olykor thai chi gyakorlatokat.
Ha már tele van a bakamcsom. Így nem nézek pl tv.t A híreket egyszer félévente kb. A netet is kénytelen leszek lassan hanyagolni. A faszbukon már egy éve töröltem a profilomat.
Az egészség károsító hatása nem vitás. Legalább is nekem.
A kivizsgàlàsokon eddig negatív a leletek eredménye.
Itt ott fájdogàl néha néhàny izzmom. Na de 50 évesen ez màr javasolt. Hohetném akkor hogy makkegészséges vagyok.
:) :)
süti beállítások módosítása