Egyészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ma is fitten

Ma is fitten

A futás mint varázsszer

A mozgás jótékony hatásai

2016. október 13. - Ma is fitten

A ma élő emberek naponta 700 kalóriával kevesebbet égetnek el, mint elődeink. Ha belegondolunk, hogy egy főétkezés alkalmával 600-900 kalóriát viszünk be a szervezetbe, akkor ez azt jelenti, hogy egy teljes étkezéstől nem szabadulunk meg a nap folyamán. A kilók pedig csak jönnek és jönnek. Ez a modern kor átka. Az egészségügyi világszervezet felhívta a figyelmünket: járványszerűen terjed egy krónikus betegség az egész világon. Burjánzik a hason, a combon és a csípőn. Ez az elhízás. A túlsúly pedig meggyorsítja az öregedést. A legtöbben valamilyen varázspirulára vágynak, magyarul minimális erőfeszítéssel szeretnének elérni csodákat. Van egy jó hírem! Ez a csodapirula létezik!

 lassufutas.jpg

Jobb életminőség - ingyen

Mit meg nem adnánk érte, ha a következő kívánságaink teljesülnének:

  • Bármit megehetünk, ha megkívánjuk, és mégis feszes és karcsú marad az alakunk.
  • Ragyogunk a kreativitástól, világos és tiszta az elménk.
  • Pezseg bennünk az élet, úgy tűnik, hogy több időnk van, mint valaha.
  • Kiegyensúlyozottak és boldogok vagyunk.
  • Háziorvosunk lenyűgözve tekint a vérképünkre, főnökünk több mint elégedett az ötleteinkkel.
  • A szokásos nátha és megfázás nélkül vészeljük át az őszt és a telet.
  • Még a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket is elhagyhatjuk.

Ezek a kívánságok igenis teljesülhetnek, és nem kerülnek szinte semmibe. Csupán 30 percbe naponta. Ez az az idő, amit helyes pulzusszám mellett futással kell tölteni. Nem túl gyorsan, hanem kényelmesen, vidáman és nevetve. Egyszerűen csak vágj bele, mindjárt holnap reggel. Sohasem késő elkezdeni, még hetven évesen sem. Megéri? Hát persze!

A futással időt takarítunk meg és élesebb elménk lesz

Manapság mindenki siet, mindenkinek kevés az ideje. A könyvesboltok polcain tömve sorakoznak az időgazdálkodásról szóló kiadványok. Önszervezés, hatékony időbeosztás, sikeres időgazdálkodás és egyéb hangzatos címekkel ellátott önfejlesztő könyvek közül választhatunk ha úgy támad kedvünk. Mindez azért, hogy pár perccel meghosszabbítsuk a napot. Akik rendszeresen futnak már tudják a megoldást. Nem kell az ötletek után kutatni, hiszen azok maguktól jönnek a következő futás alkalmával. Ne agyaljunk tehát a problémákon késő este az íróasztal mellett, mert erre semmi szükség. Futás közben magától jön a megoldás. Vagyis: igazából időt nyerünk a futással, ahelyett hogy veszítenénk.

Az oxigén okosít és fiatalít

A fiatalság értékes forrását oxigénnek hívják. Az összes sejtünk, mind a 100 billió, állandó oxigénellátásra van utalva. Különösképpen az agy. Ha csak rövid időre csökken az oxigénellátása, ájultan esünk össze. Az oxigén égeti a kalóriákat, sokan nem tudják, hogy csak magasabb oxigénfelhasználással csökkenthető a túlsúly. Lényegében az oxigén  a vitalitás és az életenergia éléskamrája. A futás mélyíti a légzést. Mellesleg egy belégzéssel akár 5 liter levegőt is beszívhatunk. Összehasonlításképpen: futáskor nyolcszor annyi oxigént használunk fel mint mondjuk TV nézés közben.

A reggeli futás közben pillanatok alatt megoldhatjuk az előző napi problémákat, megtervezhetjük  az előttünk álló napot és a jobbnál jobb ötletek pattannak ki az agyunkból. Tudniillik a futás során a jobboldali, kreatív agyféltekénk is "dolgozni kezd", hiszen a lassú futás kétszer annyi oxigénnel árasztja el az agyat. Ez megduplázza az agy teljesítményét, mely nagy mennyiségű ACTH-t (adenokortikotrop-hormont) szabadít fel. Ez az agyalapi mirigy által termelt hormon csökkenti a vérnyomást, ellazítja a testet, és kristálytisztává teszi az elmét. Nem elhanyagolandó az a hatása sem, hogy képes lebontani az idegsejtek között lerakódott zsírt, hogy szabadabban áramoljanak az ingerületek, vagyis a gondolatok. Ez a hormon tehát megnyitja a kreativitás csatornáit. Még órákkal a kocogás után, tehát az íróasztal mellett ülve is érezni fogjuk.

futaslanyok.jpg

Fussunk, hogy ne szédüljünk

Nem is gondolnánk, hogy a legkeresettebb gyógyszerek a világon azok, melyek javítják az agy oxigénellátását. A legjobbak körülbelül 5 százalékkal több oxigénhez juttatják az agyat. Manfred von Ardenne oxigéntöbblet-terápiája  még ennél is többet tud. A betegek magas oxigéntartalmú levegőkeveréket lélegeznek be, így a névadó szerint 25 százalékkal több oxigénhez jut az agy ezzel a módszerrel. Mit is mondtunk a futásról? Megfelelő pulzusszám mellett kétszer annyi, vagyis 100 százalékkal nő az agy oxigénfelvétele. Ki akar ezek után gyógyszert szedni vagy terápiára járni? Fel a futócipőt és irány a park!

A futás a lajhárt jaguárrá változtatja

Testünk sejtjeiben - függetlenül attól, hogy most izomsejtek, szívizomsejtek, idegsejtek vagy májsejtekről van szó - a mitokondriumok termelik az energiát. Ezeket úgy kell elképzelni, mint megannyi nagyon apró erőművet. Innen jön az erő és a teljesítőképesség. Ha kevés erőművünk van, nyilvánvalóan nem lesz annyi erőnk. Ez az élet minden részére igaz. A kihívásokat nehezen tudjuk csak teljesíteni, a ránk zúduló feladatokat csak nyögve nyelősen tudjuk elvégezni. Olyan, mintha az élet számunkra nem egy sík egyenes lenne, hanem folyamatosan egy meredek lejtőn kellene felfelé haladnunk. A futással ezt a lepukkant állapotot helyrehozhatjuk és felturbózhatjuk. A meredek út teljesítése pedig egyre könnyebb lesz, míg végül nem is látunk emelkedőt.

A mitokondriumoknak oxigénre van szükségük, ha több oxigént juttatunk a szervezetbe, akkor testünkben több ilyen kis erőmű épül. Rendszeres futással az erőművek száma meghatszorozható. Kéthengeres járgányból hathengeres álomautóvá válhatunk. Vagy - ha így jobban tetszik, lajhárból jaguár lesz.

A szív nagyobb és erősebb lesz, gyorsabban dolgozik az agy, sőt még a máj is hatszor sebesebben méregtelenít. Míg egy kéthengeres ember kullog az életen keresztül, addig egy tizenkét hengeres könnyedén vágtat. Az átlagon felüli teljesítmények pedig az élet minden területén megmutatkoznak: az íróasztalnál és a sportversenyeken úgyszintén. 

Forrás:

Dr. Strunz, Ulrich: Laufend gesund - so mobilisieren Sie die hielende Kraft des Körpers. Heyne Verlag, 2012

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maisfitten.blog.hu/api/trackback/id/tr9511801335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz maszop dk egykutya 2016.10.15. 09:31:18

Plusz jótékony hatás: nagy trendyeee lehetsz, mert manapság nagy divat a futás. Mindenki fut, azok is akik eddig soha nem sportoltak, és nagyon menő rendezett közösségi futásokra menni, hogy legyen mit feltölteni Facebookra. Aki csak úgy fut már nem olyan jó arc, van már a Margitszigeten futópálya, ha sztárok közé akarsz tartozni, és olyan lenni, mint VV Niki, vagy Dj Ferdinánd, ahhoz ott kell futnod!

Alick 2016.10.15. 09:59:28

@Nűnű00: Kardio edzésnek, állóképesség javítására jó.

Mr. Neutron 2016.10.15. 10:14:25

@Nűnű00: Pont azért jó a nem túl gyors, hosszú távú futás, mert arra van az emberi test optimalizálva.

grokker (törölt) · http://csucsforma.blog.hu 2016.10.15. 10:22:46

@Nűnű00: +1

Pont tegnap írtam egy elmélkedést ezzel kapcsolatban, szerintem a rendszeres megterhelő futásnak csak hátrányai vannak:
- Izületeidet tönkrevágja
- A magas pulzustartomány miatt a szervezetednek szénhidrátot kell égetnie, hogy fenn tudd tartani az aktivitásod. Zsírt kevésbé használ. Erre rájön az is, hogy a futásból hazaérve éhes vagy, és újra enned kell.
- Nem pihentet, éppen ellenkezőleg. Az endorfin adagodat lehet, hogy megkapod, de nagy árat fizetsz ezért.
- Nem ehetsz akármit. 5km lefutása, vagy sétálása ugyanannyi kalóriát éget el, kb. 300-at. (tudom, tempó, súlyfüggő is, de átlagnak megfelel). Egy durvább tortaszelet 500-tól indul. Én személy szerint biztos nem bírnám ki, ha most 7-8km-t kéne futnom, csak hogy egy szelet tortát ledolgozzak. De ha már meg kéne tennem, akkor mindez sétában jóval könnyebb és felfrissítőbb.

Félreértés nem essék, nem azt mondom, hogy nem jó mozogni, sőt! De ésszel kell csinálni és nem naponta agyonhajszolni magad.

Ma is fitten 2016.10.15. 10:29:39

@grokker: Olvastam, jó cikk volt! :-)

Zephyrous 2016.10.15. 10:33:37

Sokan túlsúllyal, nem megfelelő felszereléssel (minőségi futócipő), hibás futótechnikával és gyenge vázizomzattal kezdenek neki a futásnak, így hosszabb távon borítékolható az ízületek fájdalma, de akár még gerincsérv is.

Kezdőknek emiatt a gyors sétát vagy a nordic walkingot ajánlanám.

Scapa Flow 2016.10.15. 10:59:19

A futás jó, ahogy a víz is, de simán lehet a gyilkosod mindkettő.
Az emberek alapvetően felelőtlenek, de még ennél is nagyobb baj a tudatlanságuk.
A helyes futás jól csinálva ettől még csodaszer. Na nem a fogyásra, mert ahhoz be kell látni, hogy a diéta, a helyes étkezés vezet csak, de a futás hatása a szív- és érrendszerre tagadhatatlan.

Amúgy nem gond az, ha a tempó és a pulzus miatt nem zsírból fogysz, mert a kardió által felgyorsul az anyagcseréd a futás követő időszakra is, így lényegében van annyira hasznos(ha nem hasznosabb), mint a aerob tartományban kivitelezett futás.
A kardió egyik előnye akkor is az, hogy rövidebb ideig kell csinálni. Sajnos az aerob futásnál az első félóra megy a kukába, márpedig napi 1 órát kevesen tudnak félretenni.

Van még a kettő keverékét jelentő HIIT, aminek nagy keletje van nyugaton :)
Viszont ezt egyszerűen nem lehet ajánlani jó szívvel, mert veszélyes.
Mindenki imádja a gondolatot, hogy 20 perc alatt letudja a magáét és irány a kanapé meg a távirányító, de ennél megterhelőbb és balesetveszélysebb dolog kevés van.
Szinte garantál a sérülés, hacsak nem vagy képzett sprinter.

Egy dolgot amúgy én hozzátennék a cikkhez.
Alul értékelik az emberek, de eszméletlen jó hatása van az emberre simán a tiszta levegőnek, ha csak kimész sétálni egy parkba. Még futni sem kell, csak "kiszellőzni" és biztosan jobban alszol, jobb lesz az étvágyad, a kedved,stb.

Ha csak egy kevés dolgot ajánlhatnék ma az embereknek, az az áttérés volna a tiszta ásványvízre, a cukor teljes elhagyása és hogy menjenek ki a friss levegőre napi fél órát.

fidesz maszop dk egykutya 2016.10.15. 11:21:19

Elmondok egy varázsszert amivel mindent meg lehet mozgatni, és erős kalóriaégető, ráadásul nem sínyli meg a szervezet sem, és egy rakás jó élettani hatása van, ráadásul párban lehet csinálni: szex

Bár úgy tűnik ez ma nem annyira trendyyyeeee...

Örni76 2016.10.15. 11:49:10

Nekem sajnos begyulladt mind a két talpam, gondolom a nem megfelelő cipő és a túl nagy lelkesedés miatt. Sajnos jó sok hónapig nem fog elmúlni. Már csináltattam talpbetétet és reménykedem, hogy egyszer még újra tudok majd kocogni :(
Szóval csak óvatosan és fokozatosan!

s 2016.10.15. 12:37:44

@grokker: "A magas pulzustartomány miatt a szervezetednek szénhidrátot kell égetnie, hogy fenn tudd tartani az aktivitásod. Zsírt kevésbé használ."

A zsírt a májad használja, ha esik a vércukor szintje. Ha nem pótlod a hiányt kajából, a máj megteszi ezt a zsírtartalékból.

Marie Antoinette 2016.10.15. 12:51:49

a takaritas is edzes,nekem nagytakker utan komoly izomlazam van

Alick 2016.10.15. 13:14:31

@fidesz maszop dk egykutya: Jó a szex, de hogy egyenértékű legyen a futással, napi egy órát kell hozzá valamilyen nem túl kényelmes pózban reszelni. :)

Alick 2016.10.15. 13:16:16

@grokker: "5km lefutása, vagy sétálása ugyanannyi kalóriát éget el"

Ha a "séta" mondjuk nordic walking és 35-40 perces tempóban 5 km.

Ma is fitten 2016.10.15. 13:29:17

@fidesz maszop dk egykutya: a "trendizéshez", meg ahhoz, hogy ilyesmivel foglalkozzak már túl öreg vagyok... Engem csak az vezérel, hogy egészséges legyek, hogy ki milyen közösségben fut, az nekem teljesen mindegy.

Ma is fitten 2016.10.15. 13:33:43

@Nűnű00: ha valaki tényleg rendszeresen sportol, és most vegyük akkor itt a napi fél óra futást, az nem fog elhízni, ugyanis törődik az egészségével, és már réges-régen nem pizzával és sütikkel tömi a gyomrát. De ha megkíván valamit, megeheti, nem fog elhízni tőle, mert van annyi esze, hogy ha mégis megevett egy pizzát (arról most ne is beszéljünk, hogy ha valaki rendszeresen egészségesen étkezik, keveset eszik, az nem is képes bevágni egy egész pizzát) akkor nem fog a következő napon hamburgert enni, a harmadikon meg sütit. Tehát, aki rendszeresen sportol, az nem fog elhízni, mert ennél több tudása van az egészséges életmóddal kapcsolatban.

Tinman 2016.10.15. 15:11:18

@fidesz maszop dk egykutya: "mert manapság nagy divat a futás. Mindenki fut, azok is akik eddig soha nem sportoltak,"

Légy erős: Ez emberek iszonyú nagy többsége nem azért fut, mert menő, vagy divat, vagy mert ettől valakik. Dehogy. A futás a legegyszerűbben kivitelezhető sport, ha valaki nem kezd el hosszútávokban gondolkodni akkor még olcsó is.
Nem mellesleg az emberkék kezdenek rájönni arra, hogy az egészségük megőrzése rettentő fontos, ehhez pedig a futás egy egész korrekt segítség. Részemről én azóta nem jártam orvosnál mióta elkezdtem futni (lassan 4 éve) és az addig évente 2-3x jelentkező hörghurut is már az első éven úgy eltűnt, hogy azóta se jön vissza. Körülöttem rengeteg télen a beteg én meg Béres csepp nélkül is légúti megbetegedések nélkül megvagyok.
Ennyi és nem több. Ebbe ennél többet belelátni paranoid képzelgés.

"nagyon menő rendezett közösségi futásokra menni, hogy legyen mit feltölteni Facebookra."

Azért jó közösségi futásokon részt venni, mert egyrészt szinte biztos, hogy a legjobb eredményed fogod ott elérni, másrészt szinte mindig jó hangulatú egy ilyen verseny, harmadrészt biztosított, így baj és probléma nélkül sportolhatsz. (Ja és nincs FB-om, nem is lesz.)

Tinman 2016.10.15. 15:19:20

@Nűnű00: Nálam egy 25km-es dombokkal is tarkított közepes/enyhe tempójú futás 3100-3200 kalóriába fáj. Ez főleg egy fárasztó nap végén kivitelezve arra a napra simán lehet összesen 6000 kalória is amit elégettem. Ez nem kevés, ez pótolni kell. Nem véletlen, hogy utána rengeteget kell zabálnom különben felbuknék másnap a melóban. Persze nekem megvan az az előnyöm, hogy abs. ideális a testsúlyom.

"Arról nem beszélve, hogy az emberi test az évmilliók evolúciója során a hosszútávú gyaloglásra, futásra lett optimalizálva."

Részben. Gyaloglás okés, futás nem. A futás abs. nem idális mozgásforma... nem véletlen, hogy a 10k feletti futások egyszerűen károsak. Minél nagyobb a táv, annál nagyobb a kár. A maraton pedig az egyik legrosszabb dolog, ami egy egészséges ember szervezetével történhet sport címén...

Szeretik elhallgatni azt a tényt, hogy a hosszútávfutók nagyjából negyedénél a székletben található vér mennyisége nem is jelentéktelen. A hosszútávú futás rosszabbíthat számos betegségen, míg rövidtávon űzve (max 7-8k) u.e. a betegségekre már jótékony hatással van! Persze ilyenkor sem mindegy az intenzitás.

"Vagyis, egy gyakorlott futó számára a futás nem igazán megterhelő, nem valódi edzés. Nem dolgoztatja meg az egész testet, sőt, elég kevés izmot csak"

Dehogy! A gyakorlott futó pulzus alapon edz. Ergo pontosan olyan tartományban fut, ahol fejlődik -ha akar-, vagy szinten tart -ha akar-, vagy fogy, ha éppen azt akarja.

fidesz maszop dk egykutya 2016.10.15. 15:21:09

@Tinman: "Ez emberek iszonyú nagy többsége nem azért fut, mert menő, vagy divat, vagy mert ettől valakik."

De pontosan ezért. 2-3 évvel ezelőttig senki sem futott csak kevés ember. Aztán elkezdett folyni mindenhonnan(médiából, facebookról), és most egész hirtelen elkezdett futni mindenki...
És a trendyeeeeség már elérte azt a szintet, hogy már a margitszigeten menő futni, ahova kocsival jutnak el akár sok kilométerről is :D

Tinman 2016.10.15. 15:22:29

@Mr. Neutron: Sokkal egészségesebb nála a gyaloglás, még egészségesebb az úszás. A hosszútávfutás káros. Rengeteg kutatási eredmény támasztja alá. A legutóbbiban olvastam egy olyat, hogy egy hosszútávfutó amikor már csak "agyból" fut és teljesen kimerültek a glikogén raktárai, mikor megáll olyan a vére, mintha enyhe vérmérgezést kapott volna.
A futók jó részét sújtó erős hasmenésekről ne is beszéljünk...

Tinman 2016.10.15. 15:27:26

@fidesz maszop dk egykutya: Nézd, ha mindenben a rosszat akarod látni azt is lehet, de ettől még az nem lesz általánosságban igaz.

A "Margiton" azért futnak az emberek és kocsival azért járnak oda, mert:

1. Az odavezető utat, ha futva tennék meg a nagyvárosi szmogban, azzal többet ártanának maguknak, mint amennyit használnak.
2. Nagyon jót tesz a pszichének egy olyan helyen futni, ahol mások is hasonló érdeklődésűek, valamint a látvány is kellemes... nem a betont látod magad körül, hanem némi természetet.
3. A "szigetkör" rekortánja sokkal jobb a bokának/ízületeknek, mint az aszfalt.

Bonus: Az emberek rájöttek, hogy ha a jelenlegi egészségügyi rendszerbe kerülnek az esélyeik harmatosak. Ha sportolsz valamit MINDENT sokkal jobban elviselsz, sőt betegségeket kerülhetsz el vele, vagy úgy kihordod lábon, hogy észre sem veszed.

Amúgy én úszás párti vagyok, annál jobb mozgásforma nem létezik...

Tinman 2016.10.15. 15:31:44

@grokker: Ez pontosan így van. Annyi kiegészítést tennék csak, hogy az ízületek csak akkor mennek tönkre, ha az illető nem fogyaszt elég folyadékot, nem melegít be, nem nyújt le tisztességesen és a szintjéhez képest rendszeresen túlerőlteti magát. Nagyon fontos megemlíteni, hogy az izmok hamar, de az ízületek NAGYON lassan alkalmazkodnak csak a megváltozott terheléshez. Aki évekig üldögélt, majd kimegy 2 naponta 3-5k-t futni, az kiváló úton jár a lesántulás felé...

F-o-k-o-z-a-t-o-s-s-á-g.

Alick 2016.10.15. 15:33:35

@fidesz maszop dk egykutya: " 2-3 évvel ezelőttig senki sem futott csak kevés ember"

Nemrég volt a 31 SPAR Maraton, már '84-ben is jó félezren vettek részt rajta. És ez csak a "jéghegy csúcsa", akkor még nem beszéltünk azokról, aki csak kisebb távokat futnak... évtizedek óta rengetegen vannak a margitszigeti futópályán.

fidesz maszop dk egykutya 2016.10.15. 15:56:23

@Tinman: azt látom, ami van. A futás divat lett, ennyi.
Az utcán is hirtelen az utóbbi 1-2 évben jelent meg mindenhol futó(előtte ritka volt mint a fehér holló), az ismerősi körben is kb akkor kezdett el szinte mindenki futni, úgy hogy előtte semmit sem sportoltak.

Mr. Neutron 2016.10.15. 16:03:08

@Tinman: Lehet, hogy nem elég pontosan, ill. részletesen írtam le, a mondanivalómat, ezért pontosítom: a neolitikum előtti időkben az emberek kisebb csoportokban éltek, amelyek életmódjára a gyakori vándorlás és olyan vadásztechnika volt jellemző, amelyhez hozzátartozott, hogy a vadat több órán keresztül, nem túl gyors, váltakozó tempóban, kitartóan üldözték. Az ember testfelépítése és izomzata ehhez a fajta megterheléshez alkalmazkodott. Amikor azt írom, hogy hosszú távokat futok, akkor az alatt nem azt értem, ami a hosszútávfutás jeleneg elfogadott sportdefiníciója, hanem egy olyan mozgásformát, ami az őskori vadászokéhoz áll közelebb. Tehát kb. ilyesmit: 20 perc lassú kocogás, azután néhány perc séta, majd iramfutás amíg bírom, azután közepes tempóban még egy negyed óra, stb. tehát nem görcsölök rá a stopperre és a távmérésre, hanem megelégszem annyival, hogy alkalmanként legalább egy-másfél órát rászánva kb. 8-15 km távot megtegyek és így egy héten kb. egy maratoni táv összejöjjön. A saját példám alapján 100% biztonsággal állítom, hogy ez így semmiféle ízületi vagy egyéb problémát nem okoz, viszont tényleg nagyon jót tesz az ember hangulatának, felpörget és lelkileg ellazít. Annyit teszek még hozzá, hogy lehetőleg terepen kell futni, nem betonon, plusz a fokozatosság nagyon fontos! Azzal egyetértek, hogy a maratonfutáshoz hasonló futótávok versenyszerű megtétele egészségtelen, mert monoton, egyoldalú megterheléssel, valamint görcsös erőlködéssel jár és valószínűleg káros oxidatív stressznek teszi ki a futó szervezetét.

Tinman 2016.10.15. 22:02:13

@fidesz maszop dk egykutya: Ezt gondnak érzed? Végül is minél kevesebbet töltenek ezek a futók az orvosi rendelőkben, annál kevésbé terhelik a te adófizetői pénzedből is fenntartott rogyadozó egészségügyi rendszert.

Tinman 2016.10.15. 22:18:28

@Mr. Neutron: Az őskori ember vadásztechnikája még ma is vitatott. Egyik elmélet szerint az van amit te írtál, egy másik szerint meg jóval inkább a terelés és a csapdák használója, valamint a természetes akadályokat kihasználó vadászati módszereket részesítették előnyben. Ráadásul a testalkatuk se kifejezetten a futásra volt volt optimalizálva, hiszen a hajlott hát a mélyen levő súlypont minden csak nem ideális a futáshoz. Ráadásul az ősember nem volt teljesen agyhalott, nem szeretett rengeteg energiát ölni a kifárasztásos módszerbe. Esetenként használta, de nem ezt preferálta. Persze ki tudja... könnyen lehet, hogy adott helyen az egyik törsz az egyik módszer, míg másik helyen egy másik törzs másik módszert alkalmazott.

Az edzéseim nekem is változatosak, mint minden normális edzésterv. Vannak hosszúk (2-3 órás futások), vannak rövidebbek (30-50 percesek), vannak iramfutások, tempósak, sprintekkel tarkított változatos intervallok és még dombfutások is. Ezek pedig mind-mind tökéletesen alkalmasak arra, hogy egy edzetlen ember ízületeit kicsinálják.
Bírom ezeket a "készülj fel félmaratonra 0-ról 3 hónap alatt" fals edzésterv baromságokat. 3 hónap alatt 0-ról egy kezdő egy tisztességes 5k-ra készülhet fel és azzal még ártani sem fog magának, sőt remek alapokra építkezik. 21k-t az első évben felejtse el egy kezdő. Őrültség. Nem. Nem azért őrültség, mert ne tudná megoldani, mert képes rá, de milyen áron?
Persze olyanok is vannak, akiknek szerencsés a genetikájuk és 150k után se fájdul meg a térdízületük. Ezek sokra is viszik ultrákon.

A mai ember glikogén raktárai nagyjából 1.5 óra alatt már kimerülnek. Ez átlagos, dinamikus futás mellett nagyjából 15-17km-t jelent. Ez pedig már bizony nem egészséges táv. Akkor sem ha váltakozó tempóban teszed meg. 10k felett egyre rosszabbak a a futás hatásai a szervezetre.

fidesz maszop dk egykutya 2016.10.16. 08:29:24

@Tinman: terheljék csak, mert kva sokat kell fizetni érte kötelezően. Ha nem terhelik akkor se lesz olcsóbb, csak a maradék pénz sugar daddy-nek, meg a vitrinesnek, meg a többinek megy :D
süti beállítások módosítása