Egyészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ma is fitten

Ma is fitten

Életmódváltás?! Nagy falat, de így sikerülhet!

2016. október 23. - Ma is fitten

Rengeteget olvasunk és hallunk arról, hogy mit kellene tennünk az egészségünk érdekében, mit mikor és hogyan együnk, mennyit és hogyan mozogjunk. Életmódot váltani azonban nem minden esetben egyszerű. Csak akkor lehetünk sikeresek, ha nem torpanunk meg az akadályoktól, legyőzzük a nehézségeket és nem veszítjük el szem elől a célt.

A tökéletes egészség - szerezd vissza!

Magyarország lakosságának több mint fele esik az elhízott, vagy a túlsúlyos kategóriába. Számtalan könyv, blog és szakember foglalkozik az életmódváltással, mára már rengeteg különböző diéta, életmód-irányzat létezik. A tökéletes egészség, illetve annak elvesztése csak ritkán tudható be az öröklött adottságoknak vagy a korral járó "elhasználódásnak". Az a szomorú tény, hogy sokan már korán elbúcsúzhatnak a tökéletes egészségtől, az a mai modern életmódnak, életstílusnak köszönhető. Ha jobban belegondolunk, ez végül is egy jó hír, hiszen a megoldás egyszerű! Kezünkbe vehetjük a dolgokat, változtathatunk az életünkön, még ma elkezdhetjük, és visszaszerezhetjük az egészségünket! Vagy ahogyan mondani szokás a mai nap életed hátralévő részének az első napja!

valaszut_elott_all.jpg

Ne ess pánikba!

Úgy érzed, hogy rengeteg új információhoz jutottál, megtudtad, hogy amit esetleg eddig ettél milyen káros. Ettől még nem kell bepánikolni! Zárd le életednek ezt a korszakát, te eddig is legjobb belátásod szerint cselekedtél, csak nem tudtad, hogy nem az volt a legjobb út. Nézz előre, és próbáld meg teljesen kiiktatni az étrendedből, életmódodból azokat a dolgokat, melyek nem jók számodra. Az okozott kár a legtöbb esetben helyrehozható!

Találd meg az arany középutat!

Sokan azért nem kitartóak, azért térnek le a helyes útról, mert átestek a ló túloldalára, túl nagy célt tűznek ki maguk elé. Ha túl sok mindenről mondasz le egyik napról a másikra, akkor nagy valószínűséggel nem jársz sikerrel. Legyenek inkább kisebb céljaid. Mondj le 2-3 dologról, és ha látod, hogy működik, akkor iktass ki az étrendedből további (káros) táplálékokat. Néha kivételt is tehetsz! Ezt hívom én előre programozott csalásnak...  Belgyógyász nagybátyám a betegeinek mindig azt javasolja, hogy legyen a héten egy nap, amikor "mindent lehet". Ha például örökre le akarsz mondani egy kedvenc csokidról, akkor minden nap nyomasztani fog az a tudat, hogy "soha többé nem érezhetem azt a csodálatos ízt?!". Ha viszont tudod, hogy ha eljön a vasárnap, a reggeli után megeheted azt a 3 kocka csokit, (a többit pedig elrakod a jövő hétre) akkor ez tartja benned a lelket, és segíteni fog a nehéz pillanatokban. A lényeg, hogy tényleg csak 3 kocka legyen, és tényleg csak vasárnaponként. Eljön majd az az idő, mikor rájössz, hogy mégsem annyira jó az a csoki, hogy emiatt "bűnbe essél".

mit_tegyek.jpg

Készíts tervet!

Legyen egy elképzelésed arról, hogy mit szeretnél. Csökkenteni szeretnéd a szénhidrát-bevitelt? Hetente legalább háromszor egy órát mozognál? Csatlakozol egy bizonyos mozgalomhoz, egy bizonyos diétát szeretnél betartani? Netán egy ételintolerancia teszt után feketén-fehéren látod a leleten, hogy miről kell a jövőben lemondanod? Ha megtaláltad a számodra legjobban tetsző életmódot, akkor tudatosuljon benned, hogy mit lehet és mit nem. Ha már harmadik nap "csalsz", akkor nem fog sikerülni. Tervezd meg három napra előre, hogy pontosan mikor mit fogsz enni, mit fogsz sportolni. Sokaknak ez macerás, nekem enélkül is sikerül tartani a diétámat. Amennyiben így is működik, rendben is van. Ha viszont újra és újra "feladod" akkor érdemes írásba foglalni a tervet, illetve időben előre bevásárolni mindent amire szükség lehet! Egy szem előtt lévő helyen kiragasztott terv, melyen láthatod, hogy mikor mit fogsz enni és tenni, folyamatosan emlékeztet rá, hogy mit hogyan csinálj. Ez lényegében azt a célt szolgálja, hogy ne fordulhasson elő az, hogy hazajössz a munkából, nincs otthon semmi egészséges kaja, tehát eszel egy kis chipset és leöblíted kólával.

Ne hasonlítsad magad máshoz!

A barátnődnek, szomszédnőnek sokkal jobban megy az életmódváltósdi, ő már x kilót fogyott, te pedig még mindig cipeled a súlyfelesleget. Az ilyen és ehhez hasonló gondolatok nem segítenek. Pláne ha a barátnő már több hónapja/éve egészségesebben él mint te. Minden ember más és más. Van akinek könnyen megy a fogyás, az új élethez való alkalmazkodás, van akinek pedig nehezebben. Jó ha vannak példaképek, ez sokaknak segít a motivációban, de elsősorban foglalkozz magaddal, és a saját céljaiddal.

Ne az életmódváltás legyen az egyetlen beszédtéma

Tudom, hogy milyen lelkes vagy, és úgy érzed, hogy rengeteg új dolgot tanultál, mégsem előnyös, ha állandóan erről beszélsz. Legyen más beszédtéma is, ha rokonokkal, barátokkal vagy ismerősökkel találkozol. Ha állandóan erről beszélsz, ne csodálkozz ha sokan forgatni fogják a szemüket egy idő után. Inkább hagyjad, hogy a tested beszéljen helyetted. Ha elég kitartó vagy, csak idő kérdése. Észre fogják venni, hogy jobban nézel ki, vagy fogytál, esetleg szebb a bőröd. Ha rákérdeznek, akkor "nyert ügyed van", elmesélheted, hogy egészségesebben élsz, mit változtattál és mennyivel jobban érzed magad most, milyen jó, hogy belevágtál, és kitartottál.

Ne próbáld meggyőzni a nagymamát

Tisztelet a kivételnek, de egy nagymamát úgysem fogsz tudni eltántorítani a céljától, hogy például szénhidrátokkal bombázza az unokákat. Ő sok esetben így fejezi ki a szeretetét, ha állandóan sütiket és sós nassolni valókat készít. Legtöbbször pedig úgy érvelnek, hogy ők is így nőttek fel, és semmi bajuk nem lett. (Ez így persze nem igaz, a mai búza gluténtartalma például sokszorosa annak, amit a nagymama evett több évtizeddel ezelőtt). Ha elkészültek a finomságok, jobb esetben megkérdezi, hogy adhat-e, hozhat-e, de most őszintén, mit lehet erre válaszolni? Ha azt mondod, hogy nem, akkor borul a bili, mert " akkor most mi lesz a sok nyalánksággal, amit készítettem?!" Hallottam már olyanról, aki egész paksamétát vitt a nagymamának, kutatások eredményeit bemutatva, és abban bízva, hogy ezektől az irományoktól majd jobb belátásra tér a nagyi. (A terv nem vált be...) Mások egyszerűen összevesznek, de a családi béke érdekében ez sem javasolt. Ebben a témában nehéz jó tanácsot adni, nyilván élethelyzettől is függ, hogy hogyan érdemes cselekedni. Az sem mindegy például, hogy saját anyukáról vagy anyósról van szó. Én mindig a békés megoldás híve voltam, igyekeztem úgy intézni a félreértéseket, hogy ne legyen nagy botrány.

Ne legyen étel szem előtt

Aki állandóan látja maga előtt a nassolni valókat, az nagyobb valószínűséggel fog az étkezések között bekapni 1-2 falatot, mint az, akinek nincs szem előtt az étel. Ha a nappaliasztalon tálkában tartod a cukorkát, akkor magadra vess! Pakolj el mindent, dobozokba, kamrába, vagy ajándékozd el a még meg nem bontott csokikat. Az igazán kemények végigmennek a konyhaszekrényeken és kidobnak mindent, amit egészségtelennek nyilvánítanak. Ez is egy megoldás. Akkor vagy igazán nehéz helyzetben, ha nem egyedül élsz, és a partner, férj, esetleg gyerekek továbbra is fogyasztani fognak olyan termékeket, melyek nálad tiltólistára kerültek. Ebben az élethelyzetben mutatkozik meg igazán, hogy mennyire kemény fából faragtak, menyire vagy kitartó.

Ne várj csodát pár hét alatt!

Legyél türelmes, előfordulhat ugyanis, hogy az életmódváltás hatásai csak hónapok elteltével jelentkeznek! Ha fogyni szeretnél, akkor úgy szokták javasolni, hogy heti fél kiló súlyfelesleget adjál le. Ha ennél gyorsabban fogysz, akkor az valószínűleg nem onnan ment le, ahonnan szeretted volna, és ha nem vagy kitartó, akkor bizony gyorsan vissza is jön. A hangzatos "9 nap alatt 18 kilót fogytam" reklámokra inkább rá se kattintsál, mert semmi értelme nincsen. A krónikus betegség, melynek javulását a speciális diétádtól várod (mert már minden mást próbáltál és számtalan orvosnál jártál, de nem tudtak segíteni), sem fog megszűnni 1-2 hét alatt. Legtöbb esetben hosszú hónapok kell, hogy elteljenek, mire teljesen rendbe jössz. A jótékony hatás természetesen hamarabb is jelentkezhet, de a lényeg, hogy legyél kitartó.

never_give_up.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maisfitten.blog.hu/api/trackback/id/tr5011827307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2016.10.24. 12:34:25

Nem rossz, csak egy hiba van. Nincs olyan, hogy tökéletes egészség. És ezért recept sincs rá.
süti beállítások módosítása