Egyészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ma is fitten

Ma is fitten

Hogyan legyél motivált?

Bevált tippek, hogy ne tartsanak vissza a kifogások

2017. január 08. - Ma is fitten

motivalas.jpg

Ha baráti társaságban testmozgásra, sportolásra terelődik a szó, a legtöbbet hallott kifogás mindig ugyanaz: "Egyszerűen nem tudom motiválni magamat, hogy mozogjak, idő előtt feladom".

Megértem. Pár hónappal ezelőtt még nekem is jóval több kilót mutatott a mérleg, és semmit sem tudtam rajta változtatni, mert "hát, ez így van és kész". Persze, hogy szerettem volna visszanyerni a gyerekek megszületése előtti súlyomat, de nem ment. Próbáltam ezt-azt, aminek az lett az eredménye, hogy pár kiló ugyan lement, de a rákövetkező hetekben szépen visszakúszott. Olvastam én is a sok okosságot, hogy nem fogyókúrázni kell, hanem életmódot váltani. De ha nem kellően komoly a helyzet, akkor ezt az egyébként tökéletes tanácsot, nem szokták megszívlelni az emberek.

Valamikor aztán megelégeltem a dolgot, és elkezdtem komolyan foglalkozni a feladattal. A lényeg (csakúgy mint a gyereknevelésben...) a KÖVETKEZETESSÉG. A többi magától jön.

Ha azok közé tartozol, akik év elején újévi fogadalmat tesznek, és megfogadtad, hogy (most már tényleg) egészségesebben fogsz étkezni és rendszeresen szeretnél mozogni, akkor had adjak pár tippet.

Lelki szemeid előtt ott lebeg a cél, feketén-fehéren kinyomtatva, kezedben tartod az edzéstervet, megvetted az étrend kiegészítőket, a fehérjeturmix elkészítve várja a konyhapulton hogy elfogyasszad. Minden jó és szép, de jön az érzés, amitől a legjobban félünk: a "ma nincs kedvem"-kór legrosszabb fajtája. Ha ez az érzés eluralkodik rajtunk, akkor bizony az új elhatározások elég hamar zátonyra futnak. Mi hiányzik? A Motiváció!

 A motiváció hiánya a legnagyobb gát, mely a status quo és az elképzeléseink-céljaink között áll. A legtöbbször nem azon bukunk el, hogy anyagilag nem engedhetjük meg magunknak az egészségesebb ételeket, vagy a drága étrend kiegészítőket, vagy hogy nem ízlenek a (számunkra még) új ételek, vagy hogy nem tudjuk pontosan, hogy hogyan is kellene edzeni, hanem azon, hogy valamikor (van aki hamarabb, van aki később) egyszerűen abbahagjyuk.

Az ilyen pillanatokban a következő három trükk segít a cél megvalósításában:

1. Adj értelmet a célodnak

 lego.jpg

Tudod melyik az az élethelyzet, ahol szinte sohasem merül fel, hogy "nem csinálom meg, mert nem érzem a motivációt"? Folyamatosan hallani a motiváció hiányát mint kifogást ha sportról, táplálkozásról, iskoláról, egyetemi tanulmányokról vagy munkáról van szó. Viszont a magánéleti kérdésekben, a családdal kapcsolatos kötelezettségeknél sohasem hallani, hogy "hát ezt nem csinálom meg, mert nincs mi motiváljon".

A következő kérdést például még sohasem hallottam senki szájából: "Mi motivál arra, hogy állandóan kicseréld a gyerkőc pelenkáját, ha szükséges?"

Egyértelmű, hogy akkor is ki fogom cserélni a pelenkát, ha nem ez tartozik a kedvenc tevékenységeim közé, vagy ha nincs meg hozzá a kellő motiváció. Még akkor is megteszem, ha nem fizetnek érte (márpedig nem kapok érte egy fillért sem), illetve ha nem kapok érte sok Like-ot vagy megosztást a Facebookon.

A tevékenységnek tehát nem kell feltétlenül kellemesnek lennie. Értelme viszont kell, hogy legyen.

Egy fontos projekt véghezvitelénél, befejezésénél vagy egy szakdolgozat megírása után a tükörbe nézve büszkék vagyunk magunkra. Ezek azok a dolgok, amelyek hosszú távon boldoggá tesznek, és nem azok a pillanatok, amikor a feladatot csináltuk, amikor "dolgoztunk az ügyön". Mégis sokszor gondolunk arra, hogy az, amit csinálunk abban a pillanatban boldoggá tesz-e minket, és nem a cél, a dolog jelentősége van a szemünk előtt.

Nem szükséges tehát a motiváció ahhoz a dologhoz, mely fontos számunkra, melynek jelentősége van. De mi a helyzet, ha az én esetemben ez nem így van? Ha én egyszerűen csak fittebb, egészségesebb szeretnék lenni?

Ez gyakran felmerül, ha a saját egészségünkről van szó. Szeretnénk fittek és egészségesek lenni, de nem érezzük a jelentőségét annak, hogy mi értelme van most, ma, holnap, holnapután, és még azután is újra meg újra edzeni. A gyermeknevelésnél vagy egy fontos karierrcél elérése érdekében ez fel sem merül. Nem sok olyat ismerek, aki 5 évig járt egyetemre, mindenből levizsgázott, leszigorlatozott, majd azért nem lett diplomája, mert nem volt kedve megírni a szakdolgozatot... Pedig képes lett volna rá, megvolt hozzá az esze, csak hát hiányzott a motiváció... (WTF?!)

Ha úgy érezzük, hogy nem megy, nem akarjuk igazán, akkor helyezzük a tevékenységet más megvilágításba:

Nem : "már megint mennem kell edzésre, (pedig annyi más dolgom lenne)"

Hanem: "fitt és egészséges leszek, a legjobb úton haladok. A következő egy órában ezt az érzést teljes mértékben átélhetem."

Szóba sem jöhet, hogy letérjünk az útról, annak úgysem lesz jó vége, ezt már gyerekkorunk óta tudjuk, mikor Piroska és a farkast olvasták fel nekünk a szüleink.

2. A saját egyéniségedből is csempésszél a tervbe

ugro_hal.jpg

A mai modern világnak sok hátulütője van, de rengeteg előnye is. Szerintem nagyon praktikus, hogy manapság már mindent megtalálni a neten. Rengeteg jó edzésterv van, melyet lényegében csak ki kell nyomtatni és kész. Sok olyan oldalt találni, mely segít az életmódváltásban. Ha csak itt böngészel egy kicsit és beleolvasol például a zöldturmixos, csírás vagy élemiszerpiramisos cikkekbe (és meg is fogadod a tanácsot) már rengeteget tettél az egészségedért!

A legtöbb helyen mégsem találni teljes terveket, hanem csupán tippeket, javaslatokat, alapgyakorlatokat. Miért van ez így? Mert mindenki más, ami jó az egyiknek nem biztos, hogy tetszik a másiknak. Az alapvető dolgok mindenki számára fontosak: ne egyél cukrot, csökkentsd a szénhidrát-bevitelt, mozogj minden nap, vizsgáltasd meg magad egy (értelmes, hozzáértő) orvossal, csináltass vérképet, hogy kiderüljön milyen étrend kiegészítőkre van esetleg szükség. Egészségi állapottól és súlytól függően valószínűleg más és másra van szükség étkezés és mozgás terén egyaránt. 

Az információk alapján pedig mindenkinél máshogy fog kinézni a végleges terv. Aki komolyan szeretne edzeni, az úgyis egy edzővel, hozzá értő emberrel fogja összeállíttatni az alap-tervet, aztán az az idő folyamán saját maga változtat rajta ezt-azt.

Vettél már úgy nevezett félkész süteményt? Tudod, olyan dobozosat, benne van minden, csak tojást meg tejet kell hozzáadni, összekeverni és megsütni. Furcsa - a tojást és a tejet is porformájúra tudják alakítani, mint a süti többi hozzávalóját. Miért nem teszik? Akkor nem lenne a sok macera a tojásfeltöréssel... És valóban, kezdetben olyanok voltak ezek a sütik, hogy csak vizet kellett hozzáadni, de senki sem vette meg őket... Ha csak vízzel kell kipótolni a port, az olyan snassznak tűnik, ennyi erővel a kész süteményt is meg lehet venni a boltban vagy a cukrászdában. Azáltal, hogy a termék elkészítését tudatosan megbonyolítják (tojást és tejet kell hozzáadni), a sütemény a mi süteményünkké válik. Én készítettem, az enyém.

Ugyanígy van ez az edzéssel és a táplálkozással is. Nagyon jók a kész receptek meg az edzéstervek, de jobban motivál és jobban érzem magam tőle, ha valami sajátot is hozzáteszek. A megvalósításon van itt a hangsúly. Csináltam valamit, aminek egy részét én tettem bele/találtam ki stb.

Tehát: tedd be a saját gondolataidat az edzéstervbe és az étkezésbe. Próbálj ki valamit, ami tőled származik. Lehet, hogy nem 100%-osan tökéletes, és nem olyan tudományos mint egy profi terve. De neked optimális és ami a legfontosabb, hogy a tiéd! Engem ez hihetetlenül motivál, hogy egy ilyen tervet tényleg véghezviszek és megvalósítok.

3.  Szemléletváltás - tekints belülről a tevékenységre

hegycsucs.jpg

Biztosan jártál már úgy, hogy egy számodra csodálatos élményről beszámolót tartottál másoknak. Egy szuper nyaralásról, vagy koncertről meséltél a barátodnak, ismerősödnek. És közben érzed, hogy a lelkesedésed (hiszen mikor mesélsz újra átéled a fantasztikus élményeket még egyszer) nem ragad rá a hallgatóra. Nem "megy át" az az üzenet, amit mondani akarsz.

Van olyan élmény, ahol ott kell lenni, át kell élni, mert azokat az érzéseket csak az érzi át, aki ott is volt.

Ez a különbség mikor kívülről szemlélsz valamit, pl. más nyaralási fényképeit nézed, vagy mikor a saját képeidet nézed, hiszen tudod, hogy mikor készítetted milyen érzéseid, élményeid, benyomásaid voltak. Te "ott voltál" tudod, hogy az a kép mit jelent mit jelképez.

Nagyon sokszor csak ez a távlati kép van előttünk, kívülről tekintünk az olyan feladatokra, melyek előttünk állnak és motivációt igényelnek. Edzésre menni? Jaj ne, akkor először be kell pakolnom a táskámat, ki kell állni az autóval a garázsból, oda kell vezetni, kétszer át kel öltözni, tusolni stb. Áh, ez nem éri meg.

Igaz, hogy a testmozgás boldoggá tesz minket, mégis szabályszerűen rá kell beszélni magunkat újra és újra minden egyes alkalommal, mert a kevésbé barátságos részére gondolunk, a kezdetre, mi mindent kell megcsinálni ahhoz, hogy végre ott legyünk és elkezdhessük. Pedig közben tudjuk, hogy ha már egyszer benne vagyunk abban amit csinálunk, akkor már jó, és szeretjük. Mikor érezzük, hogy végigfolyik az izzadság a hátunkon, mikor feldolgozzuk a stresszt, és edzés közben elengedjük a negatív gondolatokat, rájövünk, hogy nem is olyan nagy baj az, ami pl. tegnap nyomasztott minket a munkahelyünkön.

A testmozgás alatt teljesen kikapcsolunk és átadjuk magunkat az edzésnek és közben rájövünk, hogy nem is olyan vészesek az előkészületek, mégis jó, hogy eljöttünk. Az igazán jó érzések pedig utána jönnek. Mikor azt a jóleső fáradtságot érzed, és tudod, hogy mennyire jó volt, hogy végigcsináltad.

Már edzés előtt gondoljál erre az érzésre, hogy milyen jó lesz utána! Mikor majd érezni fogod, hogy már minden jót megtettél magadért, és most jobb kedvvel kezdesz neki dolgozni és ellátni az ilyen-olyan feladataidat.

Összefoglalva: elhatározásaid, céljaid elérése érdekében a következő trükköket használd:

 

1. Adj értelmet a célodnak! Fitt vagy, úton a legjobb, legegészségesebb éned irányába. Egy-egy edzés és egészséges étkezés az az idő, amikor ennek tudatában cselekszel, ezt a vágyadat éled át.

2. Építsd bele a saját egyéniségedet a tervbe! Gondold át mindennapjaidat és találd ki, hogy mit tudnál hozzátenni a tervhez, ami csak a tiéd, tőled származik. Ezekből az egészséges hozzávalókból milyen egyedi dolgot tudnál létrehozni? Milyen gyakorlatoknál érzed, hogy ezek jók a tested számára? No ezekből hozzál létre magadnak egy egyénre szabott tervet!

3. Válts szemléletmódot, tekints belülről a tervre! Nem tűnik jó ötletnek, hogy mihelyst hazaértem, azonnal el kell kezdenem az edzést. Ne arra koncentráljál, hogy hogyan kezded el, hanem hogy milyen jó lesz utána!

A motiváció lényegében szemléletmód kérdése. A legtöbb feladatra, melyet el kell végeznünk nincs ráhatásunk. Ha fitt, egészséges és izmos szeretnél lenni, akkor olyan ember kell, hogy legyél, aki rendszeresen mozog.

Amennyiben nem teherként tekintek a feladatra, hanem  úgy, mint egy olyan teendőre egy olyan tervre amit én állítottam fel / hoztam létre magamnak, és a pozitív végeredményre koncentrálok, akkor ez engem személyesen nagyon tud motiválni és segít kitartónak lenni. Próbáld ki, biztosan sikerülni fog!

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maisfitten.blog.hu/api/trackback/id/tr9712108489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.01.09. 22:49:58

Abszolút igaz lehet, amit írsz, de szerintem a legfontosabb az elköteleződés. A szakdolgozatot sem azért írja meg az ember, mert van értelme, akkor is megírja ha nincs, mert ki az, aki otthagyná az egyetemet az utolsó lépés előtt, ha már 5 év munkát beleölt (még ha értelmetlenül is tette)?

Amint veszel egy 10 alkalmas bérletet, 15-20 ezerért pár kiló fehérjét, már ott lesz benned, hogy ha nem használod ki, buksz egy csomó pénzt. (Aki meg kidob ennyit az ablakon, csak hogy lusta lehessen, az már tényleg menthetetlen.) Illetve a vezetett edzés többet ér bárminél, egyrészt van egy fix időpont, szóval sokkal nehezebb rászervezni, elbaszni az időt, hogy aztán mire mennél, bezárjon a terem (ezerszer megcsináltam, amíg "csak úgy" jártam a kondiba), másrészt az edző nem hagy lazsálni meg nyilván nem te akarsz lenni a lusta a csapatból.

Szóval nálam ez számít nagyon, azt nem tudom, hogy másoknak ez mennyire működik, de kiindulópontnak szerintem nem rossz.
süti beállítások módosítása