Egyészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ma is fitten

Ma is fitten

Zöld turmix - a tökéletes reggeli

Hogy jól induljon a napod

2016. október 12. - Ma is fitten

Lehet, hogy már láttad egy kollégádat/ismerősödet egy furcsa zöld színű, sűrű folyadékot elfogyasztani? Mi lehetett az? És mégis ki iszik meg önszántából ilyesmit? A válasz egyszerű. A zöld turmix nem más mint egy tökéletes étkezés olyanok számára, akiknek fontos az egészségük. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan nagy mennyiségű zöld levelet (mindenféle salátát, spenótot, zöld fűszernövényt) és gyümölcsöt fogyasszunk.

green-smoothie.jpg

Mégis, mi van benne?

Ezt szokták kérdezni tőlem először. Ez egy jó kérdés, ugyanis semmi ördögtől való nincs ebben a zöld löttyben! Lényegében olyan dolgok, melyeket - jobb esetben -egyébként is fogyasztunk, csak talán nem olyan gyakran mint kellene.

A képlet egyszerű: zöld salátalevelek + gyümölcsök + folyadék = zöld turmix. A turmix elkészítésének csak a fantáziánk, illetve a zöld levelek és gyümölcsök fellelhetősége szab határt. Az egészet felturbózhatjuk egy kis úgy nevezett superfood-dal (szupertáplálékkal), ami lehet pl. lenmag, tökmag, vagy bármilyen fűszernövény.

Az arányokat is egyszerű betartani: 40% zöld levél és 60% gyümölcs, valamint annyi víz, hogy kellemes, iható állaga legyen. A 40-60% zöld levél-gyümölcs arány miatt a gyümölcsök íze dominál, ugyanakkor a zöld levelek pikáns ízét is érezni.

Ha már rutinos turmix készítők vagyunk, és tudjuk, hogy melyik hozzávaló ízét mennyire érezni az italban, megpróbálkozhatunk egy 50-50%-os vagy akár 60-40%-os zöld levél-gyümölcs aránnyal is.

hozzavalok.jpg

5 ok, amiért imádjuk a zöld turmixokat

  1. Igazi energia bombák! Tesznek róla, hogy jól induljon a reggeled, vagy átvészeld a délutáni fáradtságot a munkahelyen!
  2. Elősegíti a fogyást! Ha egy pohár turmixot iszol reggelente a szokásos szénhidrátban gazdag lekváros kifli helyett, nagy valószínűséggel a mérlegen is látni fogod az örömteli változást! (ne felejts el gondoskodni a fehérjéről és a zsírokról sem, hogy teljes értékű legyen a reggeli)
  3. Maradj egészséges az év minden napján! Turbózd fel az immunrendszeredet egy-egy ilyen vitaminbombával, ha gyengélkedsz!
  4. Antioxidánsokkal a betegségek ellen! A változatos hozzávalók erősítik az immunrendszert, a rendszeres zöld turmix fogyasztók érezni fogják a különbséget, ha elérkezik a nátha-szezon!
  5. Gyorsaságban az erő. A fastfood egészen új értelmet kap itt, hiszen egy ilyen ital villámgyorsan elkészíthető. Különösen, ha mondjuk előző este előkészítjük a hozzávalókat.

Konkrétan mit kell beletenni?

A zöld levél lehet bármilyen saláta, spenót, sóska, petrezselyem zöldje (jellegzetes íz!), mángold, zellerszál, kelkáposzta vagy brokkoli, a teljesség igénye nélkül. Az igazán kemények használhatnak répa zöldjét vagy ehető gyomnövényeket is. Kísérletezzünk bátran, én már évek óta ezt teszem.

A felhasználható gyümölcsöknél szintén hosszú a lista: banán, alma, körte, sárga- és őszi barack, illetve lényegében bármely idénygyümölcs évszaknak megfelelően. Ha szereted a trópusi gyümölcsöket, semmi akadálya, hogy ananászt, narancsot, mandarint vagy mangót használj nap mint nap. Ezek ugyan nem olyan frissek, mint a kertben leszedett alma vagy barack, de fő a változatosság. Itt jegyezném meg, hogy édesapám kertjében (itt Magyarországon) minden évben 500-600 kivit "szüretelünk" október végén-november elején, és egészen Karácsonyig azt fogyasztjuk nap mint nap nyersen és természetesen a turmixban is. A kivi növényeknek csupán egy lugas kell, és igenis szépen teremnek idehaza is, az ismerősök pedig csodájára járhatnak, mint a népmesében...

Folyadékként én mindig vizet használok, de sokan zöld teákat, tejet, kókuszvizet vagy egyéb hozzávalókat is kipróbálnak.

A superfood az a hozzávaló, amit módjával adagolunk. Nálam például elengedhetetlen a gyömbér, a kertből frissen szedett menta, citromfű, illetve zellerlevél. Ezeknek nagyon jellegzetes ízük van, éppen ezért csak kis mennyiségben tegyük a turmixba. Közkedvelt még a chia mag, a lenmag, illetve ha úgyis rendszeresen csíráztatunk otthon, akkor a kis csíranövények.

A hozzávalókat tegyük egy turmixgépbe, fedőt rá és mehet a menet! A receptet mindenki saját tetszése szerint állíthatja össze. Lehet csak egyféle zöld levélből is turmixot készíteni, legtöbb esetben azonban 2-3 fajtát szoktunk felhasználni. A gyümölcsöknél is jó 3-4 félénél megállni, különben egy hatalmas ízkavalkád lesz az ital - de itt is azt mondom, hogy kísérletezz, elrontani nem lehet. Ha nem elég ízletes, akkor dobjunk be még egy fél banánt vagy almát a turmixgépbe. Ha gyümölcsként szilvát használunk, érdemes egy kis fahéjat is beleszórni.

Amiért különösen megszerettem a turmixokat

Sokszor előfordul, hogy például a banánok nem úgy fogynak, ahogyan terveztem, megjelennek rajtuk a barna foltok és a gyerekek már nem hajlandóak elfogyasztani. A turmix készítésnél első körben megvizsgálom, hogy minek kell elfogynia, és az kerül a turmixba. Így a család is hálás, hogy a gyümölcskosárban mindig csodaszép "friss" gyümölcsök közül válogathatnak, hiszen a kevésbé szépeket anya már felhasználta.

A másik dolog, hogy így olyan élelmiszereket is elfogyasztok, melyek nagyon egészségesek, de egyébként nem lennék hajlandó megenni. Ilyen például az avokádó, a spenót, a sóska vagy a mángold, hogy csak párat nevezzek meg. A nagy levél-gyümölcs kavalkádban ezek "elvesznek" és nem érződik ki az ízük.

Természetesen továbbra is fogyasszunk zöld leveleket saláta formájában, ha szeretjük, csak alaposan rágjuk meg a leveleket. Az italnak az az előnye, hogy a turmixolással feltörjük a rostokat ezáltal könnyebben emészthetővé és hasznosulhatóvá tesszük, az egyes összetevőket.

Nézzünk szét a konyhában, vagy látogassunk ki a helyi piacra, szerezzük be a hozzávalókat és turmixra fel!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maisfitten.blog.hu/api/trackback/id/tr1811788835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása