Egyészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ma is fitten

Ma is fitten

Friss - frissebb - csíra

Minden, amit a csírákról tudni kell

2016. október 04. - Ma is fitten

A friss csíranövénykék kulináris különlegességgé varázsolhatják mindennapi étkezésünket, csupán vízre és az egyszerűen tárolható, pár száz Forintért megvásárolható magokra van szükségünk. Lehet kapni erre a célra készített csíráztató tálakat, de pár használaton kívüli befőttes üveg is megteszi és más nem is szükséges a friss élelmiszer "előállításához". Ezek a kis növénykék vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, nagy mennyiségű élő enzimet és aktív antioxidánsokat tartalmaznak, fogyasztásuk tehát mindenki számára javasolt. Az egészség maga - melyet bárki előteremthet magának otthon.

Csíra - az élő és aktív élelmiszer

A csíra sokak szerint egy létfontosságú élelmiszer, ennél frissebb étel nem is létezik, hiszen a csíra az az élelmiszer, amelyben benne van az élet. Frissessége verhetetlen, hiszen lényegében még a tányéron is él és növekszik, lekörözve ezzel minden "éppen most" leszedett gyümölcsöt illetve zöldséget.

A csírákban található antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok biohasznosulása kiváló, hiszen természetes forrásból származnak.

Az apró magok A- E- C- és B-komplex vitamintartalma csírázáskor sokszorosára növekszik. Az élő enzimek segítik a csíra-fogyasztó emésztését, anyagcseréjét, és a sejtek megújulását.

zsazsa.jpg

Wanted!

 A második világháború idejében Dr. Clive M. McKay a Cornell Egyetem táplálkozástudományi professzora egy csírákról szóló cikkét a következő szavakkal kezdte: "Keressük azt a zöldséget, mely bármilyen éghajlaton termeszthető, tápanyagtartalma a húséval vetekszik, 3-5 nap alatt megérik és fogyasztható, a magok vetése az év bármely napján lehetséges, nincs szüksége napra vagy földre, és C vitamin tartalma olyan magas, mint a paradicsomé."

Gondolom nem kell sokat hozzámagyaráznom, ez a tökéletesnek tűnő élelmiszer létezik, és nem más mint a csíra.

A csírák előnyei

A legtöbb csíráztatni való mag szavatossági ideje néhány év. Körülbelül 21 fokon legtöbbjük négy évig tárolható, és mindeközben nem veszt a csírázóképességéből.

Ezek a magok nagyon apróak, tehát nem foglalnak el sok helyet a konyhaszekrény hátsó eldugott zugában vagy a kamrában. Viszont már egy kanálnyi magból pár nap alatt (növénytől függően) egy nagy maroknyi friss és egészséges csíra áll rendelkezésünkre. 

A csírák tárolása pofonegyszerű

A csíráztatásra szánt magokat egy hűvös, száraz és sötét helyen tároljuk egy olyan edényben, mely légmentesen zárható, és értelemszerűen folyadék sem éri.

A már kicsírázott növénykék is egyszerűen tárolhatóak. Évszaktól és hőmérséklettől függően pár napig vagy akár hétig is "túlélik" a csírák. Helyezzük őket egy fedővel zárható dobozba és tegyük a hűtőbe, vagy egyéb hűvös helyre. Fogyasztás előtt pedig vegyük le a fedőt és hagyjuk szellőzni pár percig.

A legtöbb csíra továbbnő a hűtőszekrényben, bár ha a hőmérséklet túl alacsony kiszáradhatnak. Mennél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabban nő a növényke.

A csíráztatásra szánt magok nem drágák

A csíráztatásra szánt magok olcsón beszerezhetőek. Ha betérünk a helyi bioboltba, vagy beírjuk a keresőbe a megfelelő szavakat, láthatjuk, hogy pár száz Forintért már több hónapra elegendő magocskát vehetünk. Nyilván ez attól is függ, hogy mennyi csírát  fogyasztunk. Ha belegondolunk, hogy azokból a kis magokból mennyi hasznos tápanyaghoz juthatunk, még inkább kedvezőnek tűnik az áruk.

Ahogyan ez lenni szokott, az ár függ a megvásárolt mennyiségtől is, valószínűleg jobban járunk, ha ugyanabból a magból a nagyobb kiszerelést vesszük meg. A tárolással nem lesz gond, ezt már tudjuk.

Csírák a konyhában: fő a változatosság

Elképesztően nagy választékban kínálják a magocskákat, tehát aki változatosságra vágyik, az a csírafogyasztással nagyon jól jár.

Az én kedvenceim a brokkoli, zsázsa (itt csak a szárat és levelet fogyasztjuk), mungóbab, lencse és borsó magok csírája, ezek csíráztatása nem igényel szakértelmet, de létezik köles, retek, lucerna, vöröshere, napraforgó, mustár vagy csicseriborsó is, hogy csak párat említsek.

Brokkoli: a felülmúlhatatlan csíra

Ha autókhoz hasonlítanám a csírákat, akkor a brokkoli egyértelműen a Ferrari lenne. A többi hasznos vitamin mellett ugyanis szulforafán (illetve annak egy előanyaga) található benne, igen nagy mennyiségben. A brokkoli csíra ötvenszer annyit tartalmaz, mint a már kifejlett brokkolinövény. A szulforafán egy antioxidáns, melyről ódákat lehetne zengeni. Elsősorban rákellenes hatását igazolták, de baktériumölő tulajdonságot is tulajdonítanak neki.

Csíráztatás lépésről lépésre

A csírák termesztése sokkal könnyebb mint bármely más növényé. Nem kell hozzá kert vagy terasz, de még virágcserép és föld sem szükséges!

A csíráztatáshoz szükséges hozzávalók listája rövid. Lényegében csak a magokra, egy csíráztatásra alkalmas edényre/üvegre (lehet kapni külön ilyen célra kifejlesztett csíráztató tálakat is) és vízre lesz szükségünk. Más nem kell.

Ha az üveges megoldást választjuk, és nem akarunk csilli-villi dolgokat megvásárolni, akkor felhasználhatjuk a használaton kívüli befőttes üvegeket, csak a fedő helyett egy rongyra vagy szúnyogháló darabra lesz szükségünk. Ezen keresztül tudjuk "átmosni"  a csírákat, illetve itt tud lecsepegni a felesleges víz.

csiraztatas_befottesuvegben.jpg

Az üvegbe helyezett magokra annyi vizet öntünk, hogy az éjszaka során azok megduzzadjanak. Reggel le kell önteni a vizet és naponta kétszer-háromszor öblítsük át a magokat/csírákat. Az üvegeket körülbelül 45 fokos szögben kell tárolni, így értelemszerűen ki tud folyni a felesleges víz. Hallottam olyat is, hogy valaki simán a feje tetejére állítja az üvegeket.

A bioboltokban kapható úgy nevezett csíráztató tálakban az alsó tálban lehet a magokat beáztatni, a felső tálakban pedig tárolni, ugyanis az utóbbiak alja lyukacsos, hogy a felesleges víz lefolyhasson. Magyarországon a legtöbb helyen az egyszerű, színes és átlátszó műanyagból készült illetve a kerámia változat kapható. Ha valaki valami szebbet vagy dizájnosabbat szeretne nap mint nap látni a konyhapulton, akkor érdemes szétnézni külföldi oldalakon is.

csirak_talban.jpg

A zsázsa csíráztatása kissé más, itt ugyanis csak a szárát és a leveleket fogjuk elfogyasztani, nem a teljes csíranövényt. A csíráztató tál a  legjobb választás, bár én pár évvel ezelőtt sima tányérra helyezett konyhai törlőkendővel és vattával is sikerrel jártam. A beáztatott csíramagok egy ú.n. zselatint képeznek maguk körül, és bizony van egy jellegzetes szaguk is. Simítsuk el őket, hogy egy rétegben legyenek, a zselatin pedig összetartja őket. Ne mossuk át őket folyó víz alatt hanem csak spricceljünk rá óvatosan egy kis vizet naponta kétszer-háromszor. Amikor már olyan nagy, hogy ollóval szépen vágni tudunk belőle, akkor fogyaszthatjuk. A hátramaradt gyökereket nyugodtan hagyjuk a tálban, míg el nem fogy a készlet.

Mikor fogyaszthatjuk?

Vannak olyan csíranövények, melyek már 24 óra elteltével is fogyaszthatóak. Ilyen például a mungóbabcsíra. A legtöbb csírát viszont 3-7 nap elteltével esszük meg. Szerény véleményem szerint kísérletezzünk, mikor melyik tűnik a legjobbnak, bár akkor érdemes fogyasztani amikor a vitamin és ásványanyag tartalom a legelőnyösebb számunkra.

Kész a csíra mit kezdjek vele?

A növénykéket sokféleképpen fogyaszthatjuk.

  • vajaskenyéren
  • tetszés szerinti öntettel salátaként
  • díszítésként bármely más salátával
  • bármilyen pürésített krémleveshez tálalhatjuk, vagy akár beleturmixolhatjuk a levesbe
  • hozzákeverhetjük a zöld turmixokhoz is (zöld turmix=zöld levelek és gyümölcsök leturmixolva vízben)
  • kissé megpárolva köretként is szolgál
  • bármely étel díszítéseként különlegessé tesszük vele a szokásos menüt

 

Források:

  • Broccoli Sprouts May Cut Risk of Cardiovascular Disease (http://www.isga-sprouts.org/2013/01/633/)
  • The Benefits of Eating Sprouts (http://www.isga-sprouts.org/wp-content/uploads/2014/05/HealthBenefitsofSproutConsumptionXiaXu.pdf)

  • Several Studies about Sprouts: (http://www.envirohealthtech.com/sprout_research.htm)

  • Sherry Ackerman: The good life
  • Sprouts (http://augmentinforce.50webs.com/Sprouts.htm)
  • Szulforafán - a rák természetes ellenszere (http://www.naturhirek.hu/2015/02/02/szulforafan-a-rak-termeszetes-ellenszere)
  • Two Studies: Dietary Approach to Oxidative Stress / Broccoli May Bolster Body’s Defenses against Heart Disease and Stroke (http://www.isga-sprouts.org/2014/03/isga-celebrates-world-kidney-day-and-national-kidney-month/)

  • Zentrum der Gesundheit

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maisfitten.blog.hu/api/trackback/id/tr6611764447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása