Egyészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ma is fitten

Ma is fitten

A gyümölcscukor gyarapítja a rákos sejteket

2016. október 15. - Ma is fitten

A rákos sejtek, csakúgy mint más sejtek is közismerten cukorral táplálkoznak. Kutatások során kimutatták, hogy a finomított, vagyis ipari körülmények között kivont és előállított gyümölcscukortól (fruktóztól) sokkal gyorsabban szaporodnak és terjednek, mint a közönséges háztartási cukortól (szacharóztól). Mint tudjuk az utóbbiban a glükóz-fruktóz aránya 50-50%.

A gyümölcscukor segítségével villámgyorsan sokasodnak

A Cancer Research szakfolyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint a rákos sejtek máshogy reagálnak a különböző cukrokra. A kutatás során rákos hasnyálmirigy sejteket glükózzal és fruktózzal "etettek".

Dr. Anthony Heaney csapata az amerikai Jonsson Cancer Center-től a következőket mondja: "a rákos sejtek glükóz és fruktóz anyagcseréje különböző módon játszódik le".

A kutatás során kimutatták, hogy a rákos sejtek glükóz segítségével is nőnek és gyarapodnak, de a fruktóz hatására sokkal gyorsabban szaporodnak és terjednek szét az egész testben.

Fruktóz nélkül vegetálnak a rákos sejtek

Köztudott, hogy ha megemelkedik a vércukorszint, (vagyis sok a vérben a glükóz), a hasnyálmirigy keményen dolgozik, hogy csökkentse azt. Ha a glükóz mellett a fruktóz is megjelenik, a hasnyálmirigy mellett még a vékonybelet is megterheljük, melyből aztán számtalan további probléma alakulhat ki.

Talán ez az egyik oka annak, hogy a hasnyálmirigy rák - az egyik leghalálosabb rákfajta - burjánzását sokkal jobban elősegíti a fruktóz jelenléte, mint csupán a glükózé.

Éppen ezért a rákos betegek, függetlenül attól, hogy milyen rákban szenvednek, mindenáron kerüljék az ipari körülmények között kivont gyümölcscukor fogyasztását. Ezzel nem csak a rákos sejtek terjedését akadályozzuk meg, hanem kíméljük a hasnyálmirigyet és a májat is, mely a legnagyobb szerepet játssza a gyümölcscukor anyagcseréjében.

uditoital.jpg

Az italokban és készételekben található olcsó szirup 90%-a fruktóz

Ipari körülmények között kivont és sűrített gyümölcscukrot elsősorban italokban és készételekben (levesekben, édességekben, konzervekben stb.) találni.

A termékek címkéin gyakran csupán annyit tüntetnek fel, hogy "szirup", mely ipari körülmények között előállított kukoricaszirupot takar. Mivel a fruktóz édesebb mint a glükóz, az élelmiszeripar előszeretettel csökkenti a szirup glükóztartalmát, hogy közben a fruktóztartalom magasabb legyen, van, hogy ez százalékos arányban kifejezve 90% is lehet. 

Így készül az úgy nevezett HFCS-90 (High fructose corn syrup) ami egy magas fruktóztartalmú kukoricaszirup. Mindennek az a következménye, hogy kevesebb szirupra van szükség a nagyon édes íz elérése érdekében, ezzel pedig a nagyvállalatok költséget takarítanak meg. 

A gyümölcscukorról részletesebben itt olvashatsz.

A cukor az cukor?

Az USA-ban a politikusok, egészségszakértők és az élelmiszergyártó nagyvállalatok képviselői között már számtalan vita folyt arról, hogy az amerikaiak a magas fruktóztartalmú sziruptól betegebbek és kövérebbek lesznek-e, vagy sem. 

A cukor vagy szirupfogyasztástól felszedett egy- két plusz kiló igazán nem számít...

Ahogyan az American Heart Association mondja, ennél sokkal jelentősebbek azok a megbetegedések, melyek a rendszeres cukorfogyasztás következményei: a diabétesz, a szív és érrendszeri megbetegedések, a rák és az agyvérzés.

Egyes államok (pl. New York és Kalifornia) képviselői már szemezgettek azzal a lehetőséggel, hogy megadóztatják a cukortartalmú üdítőket, hogy a befolyt pénzből finanszírozni tudják a cukorfogyasztás miatt kialakult betegségeket. 

Az amerikai italgyártók egyesülete (melynek tagja a Coca-Cola és a Kraft Food is) viszont kikérték maguknak azt a feltételezést, hogy az italok ekkora kárt okozzanak és úgy érveltek illetve védekeztek, hogy a cukor az cukor. 

A háztartási cukor kevésbé veszélyes mint a sűrített fruktóz

Dr. Heaney szerint a kutatócsoportja viszont pont ennek az ellenkezőjét derítette ki! Laborjában rákos hasnyálmirigysejteket tápláltak glükózzal és fruktózzal. Mindkét cukrot felhasználták a sejtek, de csak a fruktózzal etetett sejtek tudtak elszaporodni és elterjedni. 

A ráksejtek szemszögéből nézve tehát egyáltalán nem mindegy, hogy magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot vagy finomított, cukornádból készült cukrot kapnak. Magyarul a cukor nem egyenlő a cukorral.

Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy mindenki rohanjon a konyhába, és egész nyugodtan kanalazza a kristálycukrot, mert semmi baja nem lesz. Éppen ellenkezőleg. Itt arra akartam rávilágítani, hogy cukor és cukor között is van különbség de alapvetően egy minimálisra kellene redukálni a cukorfogyasztást.

Kutatók világszerte remélik és várják hogy a politikusok átfogó intézkedéseket tegyenek annak érdekében, hogy csökkenjen az italokban és készételekben lévő szirupok mértéke. Továbbá azt javasolják a fogyasztóknak, hogy ne fogyasszanak olyan élelmiszereket, melyek tartalmazzák a már említett szirupot. 

Források:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maisfitten.blog.hu/api/trackback/id/tr7611808969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.10.15. 18:01:08

Mivel testépítő vagyok, nekem muszáj szénhidrátot - ezen belül edzés után közvetlenül - gyorsan felszívódó monoszacharidot szednem, ami sajnos általában fruktózból van kivonva.

De mivel gyorsan beépül az izomzatba, így remélem nem okoz még hosszabb távon sem hasnyálmirigyrákot.

Mondjuk jelenleg még inzulin rezisztenciám sincs - 4,2 mmol az általános érték -, és bízom benne, hogy nem is lesz. Korábban literszámra ittam a kólát, de ma már nem.

És a cukor mértéktelen fogyasztásáról is leszoktam, pusztán a kinézetem miatt.
A has körfogatom 105 cm volt, ma már csak 96 cm. És még törekszem arra , hogy ennél is kisebb legyen. Viszont a szénhidrát elengedhetetlen energia forrása a testépítésnek, mert ha nem szedem, a szervezet fehérjét bont az energiához, ez pedig a 22-es csapdája lenne.

Ennyi.

elemes 2016.10.15. 23:09:57

@Látens Inszinuáció:

Vagyis, inkább rák, de a testépítést nem veszed visszább :)

2016.10.16. 04:46:53

@scuynat: @Látens Inszinuáció: igen, a sokak szerint a zsírok, olajok fogyasztása lehet a megoldás, a ketogén diéta, fehérje a testtömegednek megfelelően, sok zsír, minimális szénhidrát.

Gekko 2016.10.16. 09:30:32

@Látens Inszinuáció: Kezdj el sportolni, meglásd az ilyen "edzés után muszáj cukrot ennem" baromságok lekopnak. Az életed is egyszerűbb lesz, a szervezetednek is jót teszel, és még erősebb is leszel. Csak nyerhetsz!

2016.10.16. 10:24:47

@elemes: Nem bizony. 54 évesen jobban nézek ki, mint a 30-as pasik.
De ahogy írtam is, visszavettem a cukor fogyasztását, teát, kávét édesítővel, káposztás cvekedlit borssal, kóla helyett buborékmentes víz.

Így a 105-ös haskörfogat már "csak 96 cm. De le akarom vinni 85-re. Így szénhidrátot csak edzés után eszem, ami ott van a táplálékkiegészítőben - nem szteroid, mielőtt!

elemes 2016.10.16. 11:00:25

@Látens Inszinuáció:

Élcelődni próbáltam, nem bántani :-)

Ez a fruktóz / glükóz dolog érdekes, mert a boltokban kapható cukor (répacukor) szerintem sem egyik, sem másik, hanem szacharóz, ami egy olyan vegyület, ami egy fruktóz és egy glükóz molekulává bomlik le valami enzim hatására.

A fruktózt ("gyümölcscukor") mindenfajta sejt gyorsabban dolgozza fel (és gyorsabban alakul át zsírrá) mint a glükóz (szőlőcukor), tehát nem csak a rákos sejtek.

2016.10.16. 13:12:58

@tusk0: Viszont a hülyeséget még mindig nem ponton j-vel írják...

kvadrillio 2016.10.16. 13:50:31

hmmm....a 12 cukorgyárunk bezárásával a glükózcukor elterjesztésével fokozzák vezetőink a népirtást !!! EZÉRT IS KELL LIKVIDÁLNI ŐKET !!!!!!!!!!!!!!!!!!MERT ROSSZABBAK MINT HITLER VÓTTT!!!!!!!! TIK-TAK-TEK !!!

HgGina 2016.10.16. 13:51:31

@tusk0: előrebocsájtom, nem értek hozzá.
Azért érdekelne, hogy a cukor helyett használatos stevia jó vagy nem jó? Továbbá az is érdekel, hogy a nátrium-szaccharinát és nátrium-ciklamát, amelyek ugye nem bomlanak le az emberi szervezetben, hanem simán átmennek, tehát ezek jók vagy nem jók? A steviát is orvosok javasolják, a szaccharinátot is.
És annyit azért hadd jegyezzek meg, hogy a wiki úgy nagy általánosságban a dilettáns hülyeségek gyűjtőhelye, éppen egészségügyi dolgokban nem feltétlen hivatkoznék rá.
Továbbá kicsit ront a hozzászólásod hitelességén, hogy még a hülyeséget se tudod leírni rendesen. Mi a biztosíték, hogy olvasni tudsz, ha írni nem?

HgGina 2016.10.16. 13:56:34

Érdekes. Itt is van cenzura? Miért kellett tusk0 hozzászólását törölni? Ha igaza volt, akkor ez elég szomorú. Ha meg nem, akkor a szerzőnek tán inkább észérvekkel kellene cáfolnia.
A "törlés" gomb nem észérv.

Tuschinger elvtárs vagyok 2016.10.16. 14:15:18

@elemes: Éppen ez a lényeg, hogy nem sportol. Testépítő. A kettőnek semmi köze egymáshoz.

elemes 2016.10.16. 14:23:33

@Tuschinger elvtárs vagyok:

Szerintem a testépítők is keményen dolgoznak, feszülnek az izmok, emelkednek a súlyok, csorog az izzadság. Nem csak a futás meg a biciklizés a sport. (Bár, szokták mondani, hogy a testépítőkben sok a nárcisztikus vonás.)

elemes 2016.10.16. 14:25:30

@HgGina:

A fruktóz és glükóz eltérő felszívódása nem tudományos újdonság.

Az meg azért irodalmi túlzás, hogy a wiki hülyeségek gyűjtőhelye lenne :-)

rognork 2016.10.16. 14:36:49

Nem akarok senkit megbántani, de:
- nem a fruktózból van kivonva. A fruktóz egy cukor molekula, un. monoszacharid, mert 1 db molekulából áll (mono). A glükóz (=szőlőcukor) is monoszacharid
- a szacharóz diszacharid, azaz két molekula van összekapcsolódva
- A szacharóz nem 50 - 50% glükózból és fruktózból áll, hanem 100% szacharózból. A szacharóz molekula 1 db fruktóz + 1 db glükózból áll össze. Amikor összeállnak, 1 db víz molekula távozik.
- a cukor nem épül be az izomzatba. Az izom fehérjéből áll. Edzés után azért kell betolni egy snickerst, mert kifogy a szervezetből az energia, a cukor.
- kérlek olvassatok nyolcadikos kémia könyvet

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.16. 15:01:13

Ergo ne egyél gyümölcsöt, mert beledöglesz...
Cukorbetegek közt vajon mekkora a rákosok aránya az átlag népességhez képest?
Ugyanis cukrosoknak szokták javasolni a fruktózt a répa-/nádcukor helyett...

Ma is fitten 2016.10.16. 16:04:14

@HgGina: Ha valaki azt cáfolja, amit leírtam, annak válaszolok, esetleg ha van jó javaslat, átjavítom az írást, erre is volt már példa. Ha viszont valaki személyesen engem szid, akkor törlöm a hozzászólást, mert ez itt nem egy" szidjuk egymást" oldal. Ennyi.

Mellesleg az írásban ott a link a fruktózos cikkemre is, ahol részletesen bemutatom a fruktóz anyagcserét.

Ma is fitten 2016.10.16. 16:07:51

@Hóhér az utolsó barátod: Régebben valóban ajánlották a cukrosoknak a fruktózt, elég nagy hiba volt, ma már tudjuk. Aki még ma is ezt javasolja, az bizony eléggé el van maradva, és sokat árt vele. A részleteket ebben 'a gyümölcscukor talán a legveszélyesebb cukorfajta" írásomban írtam le.

Voznyák Pista2 2016.10.16. 19:04:22

Úgy tudom, a fruktózt a szervezet nem tudja elégetni, egyedül a glukózt.
A következő szénhidrátokat tudjuk elégetni. glukóz, szacharóz, amelyet a szervezet fruktózzá és glukózzá bont le, hogy aztán a glukózt elégesse.
Keményítő, amely tulajdonképpen glukóz polimer, amely szintén glukózzá bomlik le.
Fruktózt tartalmaz a legtöbb gyümölcs, és a méz is.
Ostobaság lenne azt állítani, hogy fogyasztásuk káros. Amivel gond lehet, az a mesterséges fruktóz előállítása, melynek során esetleg gyártási melléktermékek is maradhatnak a termékben, melyek viszont okozhatnak problémát.

2016.10.16. 19:21:30

@rognork:

Én sem akarok megbántani senkit, de a cukor bizony beépül az izomzatba, csak nem mint cukor, hanem mint glikogén.

Abban igazad van, hogy nem a fruktózból - egyébként gyümölcscukor - van kivonva a szőlőcukor, sajnos lemaradt a hozzászólásom ezen része.
Egyébként maltodextrint akartam írni, ami poliszacharid, viszont annak ellenére, hogy nem mono, mégis jobb mint a szőlőcukor, és gyorsabban is szívódik fel.

És ahogy írtam az elején, a cukor alakul át glikogénné, és az épül be az izomzatba, amelynek edzettségtől függően akár a 60%-át is elérheti.

Nézz utána a kémiában.

CoolKoon 2016.10.16. 21:43:08

@kvadrillio: Te, én nem értem, hogy miért engednek netezni a gyogyóban, ha szemmel láthatóan továbbra se javul az állapotod? Rejtély....

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.17. 01:07:38

@Ma is fitten:
www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/7823/edesitoszerek-es-diabetesz
www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/7824/ehet-e-lekvart-a-cukorbeteg
Ugye nem baj, ha a fenti oldalnak inkább hiszek, mint neked? (még akkor is, ha úgy egyébként magasról szarok a diétára és per pillanat így is 5-6 éhgyomorra, 6-7 kaja után a cukrom)

De beleolvasva a blogodba... kísértetiesen emlékeztetsz egy diabetológusra, Szegénykém hülye, mint a segg, a beteg kurvára nem érdekli, de mindig megmondja a tutit.

Mikor megkérdeztem őnaccságától, hogy mégis mitől lehet, hogy éhgyomorra végzett mozgás (tempós gyaloglás, kerékpározás stb) hatására miért mászik fel mondjuk 6-ról 9-re a cukrom, akkor annyit bírt kiböfögni, hogy "a cukorbetegség folyamatosan romló, vissza nem fordítható folyamat". Ez ugye minden, csak nem válasz a kérdésemre. Különösen, ha azt veszem alapul, hogy akkoriban 7 körül volt reggelente a cukrom, most meg 10-15 kilóval könnyebben, 5.5-6 környékén és már a mozgás sem viszi feljebb.

Ma is fitten 2016.10.17. 07:49:34

@Hóhér az utolsó barátod:

Mindenki abban hisz, amit jónak lát.

Megnéztem a két cikket, és semmi gond velük, én nem mondok ellent nekik, tehát nem értem, hogy hol a gond?

Már készül cikk az édesítőszerekről, de sokkal részletesebb mint az említett írás/írások. Ott sok mindenre nem tértek ki, ami viszont nagyon fontos. Hozzátenném, hogy ahogyan a webbeteges cikk is írta, mértékkel lehet fogyasztani mindent. Ha vasárnaponként eszel egy szelet sütit, nem valószínű, hogy cukorbeteg leszel. Ha minden nap ezt teszed, és mellé üdítőt iszol stb stb, akkor már más a helyzet.

A másik, hogy igenis visszafordítható, (a megfelelő) mozgással és táplálkozással. Tehát itt is egyet értünk. Sajnálom, ha mégis valaminél fogva arra a libára emlékeztettelek, de biztosíthatlak, hogy olyan baromságot mint a dietetikus ismerősöd én nem sohasem állítanék...

SD9 2016.10.17. 09:56:58

@Ma is fitten: Márpedig sajnos a diabetikus cuccok fruktózzal vannak tele :(

rognork 2016.10.17. 10:36:27

@Látens Inszinuáció: a glikogént raktározza a sejt, nem beépíti, és ha kell, felhasználja. Ugyanígy a benzin sem alkatrésze az autónak, hanem a tárolt energiája. Ha kifogy az izomból a tartalék, akkor bizony gyorsan vissza kell tölteni, ezért kell edzést után betolni valami könnyen felszívódót. Ezért tesznek cukrot az edzés utáni komplexekbe.

rognork 2016.10.17. 10:47:18

A fruktóz szirupról (izocukor) még annyit, hogy azért preferálják ezt az üdítő ital gyárak, mert nem kell feloldani (már eleve folyadék), könnyebb pontosan bemérni, mint a kristálycukrot. Magyarul könnyebb vele szörpöt meg kólát gyártani.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.17. 11:26:55

@Ma is fitten: apám fizikai munkás volt. Két káros szenvedéllyel: láncdohányos volt és hétvégente megivott úgy egy liter Kőbányait. Pár évvel a nyugdíj előtt volt egy infarktusa, nem sokkal később kiderítették, hogy II.-es tip. cukorbeteg. Pedig nem evett semmi úgymond káros kaját.
Én harminchárom éves koromig napi tábla csoki, egy nagy üveg cukros kóla. Akkor kerültem 20 körüli cukorral kórházba. Azóta sok idő eltelt, leszartam az egészet, most némi fogyást követően már megint rendben lévőnek látszik a cukrom... na ezt add össze!

@SD9: és milyen kellemes cifrafosást tud okozni egy csomag diabetikus nápolyi! :DDDD Basszameg, azt míg élek, nem felejtem el! Nem gondoltam bele, hogy problémát okozhat, megettem kb. húsz deka citromos, diabetikus nápolyit. Nyaralás alatt, ismeretlen városkában. Nem tudom, hány óra telt el a hatás megjelenéséig, de a szállodában már nem értem fel az emeletünkre, az elsőn beestem az utamba eső kishelyiségbe és igen hosszan üldögéltem ott :DD

sziapo1 2016.10.19. 22:14:36

Mint gyakorló rákos tapasztaltam: Glükóz-Frutóz Szirup avagy invert cukor, esetleg a Fruktóz 90%-os édesítő okozza a szaloncukorban, a gyümölcsyoghurtban, a túró rudiban, és az összes édes italban a ráksejtjeim gyors növekedését.
Nálam spéci jelző van, a hónalji nyirokmirigy, ennek növekedése kiugróan jelezte a gyári édesítők káros hatását. De a kristálycukor 5púpos kiskanálnyi mennyiségben sem okozott méret növekedést, nyáron gyűmölcsöket ettem, most is. ezek sem okoztak méret ugrást!
Kifejezetten izzasztó és egyenletes terhelés 2x3 órás időtartamban kissé zsugorította időlegesen.
Megoldáshoz Maltodextrin, maltóz az alkohol mentes sörben nem okoz gondot! Amúgy akinek nem kell kalória cukorként, annak 1kg Xillit(ol) 1500Ft/kg, mint cukoralkohol + 50gramm stevia 3500Ft/doboz összerázva alaposan, kb megfelel 14-15 kg cukornak, ami 3000 Ft, azaz csak 2000 Ft-al több, mint a répacukor, 15 kilója! LASSÚ Fogyáshoz ez segítség!
Amúgy Ezüst kolloid képes volt az egyedi sejtekből álló ráktipusokat gyorsan pusztítani, akárcsak at egyedi baktérium-gomba, virus staporodást is.
Ugyanakkor a test szöveteit, de a vérsejteket sem károsítja! Mindenesetre kiterjedt ráktömeget kérdéses, hogy bekorlátozhat-e! Nálam mázlim volt, bejött eddug!
Tehát a sörgyártásnál kitárgyalt kb. 8 féle monoszacharidból az ÉN olvasatomban kizárólag a gyári szirupok okoztak bajt. a Sör-erjesztés után nincs gond, ha marad a kiindulási árpa-cukorfélék egyike sem!
Body-Bilgingesnek üzenem, hogy előbb kap rákot a nemi hormon fokozásától, ha azt nem anti ösztrogénnel segítve végzi! Továbbá, a prosztata növekedés akkor következik be, ha az anti ösztrogént elhagyod, és vagy a nemi hormon növelőt is elhagyod, azaz a testoszszteron csökkenésekor. Tehát nagyon fokozatos és lassú leállást tervezz,. Sőt a leállás után is anti-ösztrogént szedjél, Sőt azzal való leállást is fokozatos és lassú csökkentéssel tedd!
Mindezt tapasztalatból tudom, de a lényeges cikk: a Paleolit Életmód magazin 2016/2-es augusztusi kiadásból olvasd el!
süti beállítások módosítása