Mindenhol azt hallani, hogy a tej és a tejtermékek milyen fontosak, feltétlenül fogyasszunk sokat belőlük, hiszen azok milyen egészségesek. Akiknek pedig laktóz intoleranciájuk van, bizony így jártak, "szörnyű betegség ez...". Amit viszont sokan nem tudnak, hogy a tejcukorérzékenység a természetes állapot, tehát ez igazából nem is egy betegség. A Föld lakosságának 75%-a ugyanis laktózintoleranciában szenved, tehát nem képes megemészteni a tejben található cukrot. Akkor most az emberiség háromnegyede beteg, egy negyede pedig egészséges? Hogy is van ez?
Sok-sok ezer évvel ezelőtt az ősember genetikai állománya még nem tette lehetővé az ősember számára, hogy szervezete laktáz enzimet termeljen. Ez az az enzim, mely képessé tesz a tejcukor megemésztésére. A Földön élő többi fajhoz hasonlóan tehát egy felnőtt ősember nem, vagy csak korlátozott mértékben volt képes feldolgozni a tejben található tejcukrot. A "normál" állapot tehát az, hogy amíg az anyuka szoptatja a kicsit, a baba szervezete feldolgozza a tejet, a gyermekkor előrehaladtával azonban elveszítjük ezt a képességet, a szervezet nem termel több laktázt. Hiszen miért is kellene egy emlősnek egy másik emlős tejét fogyasztani?!
Az evolúció során azonban az emberiség táplálkozási szokása folyamatosan változott. Míg a földműveléssel foglalkozó népek gabonából, húsból és szójából biztosították a fehérjebevitelt, addig az állattenyésztéssel foglalkozó népek számára a hús mellett a tej és a tejtermékek tették ugyanezt. Közöttük, tehát a tejet fogyasztó népeknél történt egy genetikai mutáció, melynek következtében a szervezet elkezdett laktáz enzimet termelni, magyarul a szervezetük felnőtt korban is képes volt megemészteni a tejtermékeket.
Magyarországon hozzávetőlegesen 1,5 millió ember nem képes megemészteni a tejet. A többiek a mutáns génnek köszönhetően bátran fogyaszthatják a tejtermékeket. Az ázsiaiak, valamint az ázsiai eredetű amerikai indiánok szinte kivétel nélkül tejcukor érzékenyek, szervezetük nem képes laktázt termelni. A legtöbb afrikai népnél is 100%-os a laktóz érzékenység. Ezeket a számokat elnézve bizony arra a következtetésre kell jutni, hogy az a "normális" ha nem tudjuk megemészteni a tejet.
Sajnos sok esetben a laktózintolerancia rejtve marad. Ebben az esetben a tejfogyasztás folytatása súlyos veszélyforrás lehet az érintettek számára. A Laktóz Érzékenyek Társasága teljes körű felvilágosítást nyújt, és ha nem vagyunk biztosak, inkább vizsgáltassuk ki magunkat. A legegyszerűbb persze, ha ügyelünk a genetikailag helyes étkezésre, tehát nem fogyasztunk tejterméket.