Egyészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ma is fitten

Ma is fitten

A futás az egyetlen valóban tartós diéta

2016. október 18. - Ma is fitten

A hangzatos diéták mind nem használnak, ha nem mozgunk mellettük. Ez lehet bármilyen sport, úszás, futás, nordic walking, attól függően ki mit részesít előnyben. Aki le akar fogyni, annak ha tetszik - ha nem, el kell égetnie a felesleges zsírt. Ez pedig az izomsejtekben történik. A zsírt az izmok égetik, méghozzá oxigénfeleslegben, tehát zsírégető pulzusszám mellett. Ez sok mindentől függhet, nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy valahol 120 és 180 között mozog. Aki pontosan szeretné beazonosítani a sajátját, sportorvos segítségével megteheti. A legtöbben ezt viszont túl nagy macerának tartják.

A cél: zsírégetés

A zsírégetés mértéke nagyban függ attól, hogy edzésben vagyunk-e vagy sem, illetve a testmozgást milyen hosszan végezzük 1-1 edzés alkalmával. Ha csupán 10-15 percig mozgunk, ne várjunk csodát! Lelki szemeimmel még látom magam előtt azokat a színes kis táblázatokat és diagramokat az élettan könyvből, melyeket egyetemista koromban tanultunk. Ezek nagy része azóta persze idejét múlt, de az internet korában gyorsan találunk aktuális infókat (azért csak óvatosan, sok hulladék is van a neten).

Ha nem mozgunk minden nap és edzetlenül állunk neki futni, fél óra mozgás alatt elenyésző mennyiségű zsírt (kb. 0,1 grammot) fogunk csak elégetni. Négy hét elteltével ez a mennyiség körülbelül az ötvenszeresére nő (ez már 5 gramm zsírt jelent), tizenkét hét alatt pedig nagyjából a kétszázötvenszeresére. A futás - vagy mint már mondtam bármely hasonló pulzusszámmal végzett sport - ugyanis megváltoztatja szervezetünk kémiáját. Az edzés hatására megnövekszik a zsírbontó enzimek száma. Izomzatunk nő, a zsír pedig szinte leolvad rólunk.

has.jpg

12 hét után annyit ehetünk, amennyit akarunk

... bár akkor már nem is akarunk önszántunkból egy teljes pizzát és hasonlókat elfogyasztani. Szervezetünk sejtjeiben a mitokondriumok termelik az energiát (hívhatjuk akár mini-erőműveknek is). Ahogy nő az izomzat, úgy nő mitokondriumok száma is. Ahogy ebben a bejegyzésemben írtam, futással az erőművek száma akár meghatszorozható. Ez pedig azt jelenti, hogy könnyebben vesszük az akadályokat az élet minden területén, nem csak a futópályán.

Ezért szokták azt is mondani, hogy aki rendszeresen és jól mozog, lényegében bármit megehet, hiszen szervezete immáron hasonlítható egy zsírégető kazánhoz, nem fog hízni. Itt most persze lehet kötözködni, de azt is hozzátenném, hogy aki annyira egészségtudatos, hogy naponta legalább fél órát mozog, az nagy valószínűséggel egészségesen is táplálkozik. 1-1 lakoma, sütemény és egyéb nyalánkság viszont minden további nélkül belefér.

Mikor már a kanapén fekve is fogyunk...

A rendszeres futásnak további előnyei vannak. Az a napi legalább 30 perces mozgás nem csak arra a fél órára okoz változást testünkben. Az izom- szívizomsejtek és mitokondriumok számának növekedése mellett még csak ezután árulom el a (szerintem) legjobb hírt. Mivel a futás 25 százalékkal fokozza az anyagcserét (egész nap), testünk az edzés után is továbbégeti a zsírt!  Tehát függetlenül attól, hogy alszunk, a kanapén fekve olvasunk, vagy tévézünk, ha a futást életünk részévé tesszük bizony folyamatosan égetjük a zsírt.

Szabaduljunk meg a felesleges zsírtól

Az edzetlen testben sokkal több a szénhidrát bontó enzim mint a zsírbontó enzim. Mennél edzettebb valaki, annál inkább változik ez az arány. Ülőmunkát végző személyek, akik munkaidőn kívül sem mozognak, tehát elhanyagolják izmaikat, szinte csak szénhidrátot égetnek. Előbb-utóbb jönnek a kilók és makacsul maradnak, ha tetszik - ha nem. A futás viszont szénhidrát helyett zsírbontásra állítja át az izomsejtek enzimrendszerét. Segítsünk a szervezetünknek, mozogjunk rendszeresen, indítsuk be a zsírégetést és szabaduljunk meg a felesleges kilóktól!

cipo.jpg

Változtassuk meg táplálkozási szokásainkat

Valószínűsíthető, hogy aki sporttal karbantartja a testét, egészségesen is szeretne étkezni. Mindenféle hangzatos diéta helyett inkább készítsünk tervet, hogy mikor mit fogunk étkezni, és ami a legfontosabb tartsuk is be! Sajnos az utóbbinál buknak el a legtöbben, mert hiányzik az akaraterő.

Együnk minél több friss zöldséget, lehetőleg nyersen. Ne dobjuk ki a használaton kívüli befőttesüvegeket, hanem csíráztassunk bennük és turbózzuk fel immunrendszerünket ezekkel a természetes antioxidánsokban gazdag csíranövénykékkel. A csíráztatásról részletesen itt olvashatsz.

Fogyasszunk sok fehérjét, elsősorban halat, de nagyon jó választás a szárnyas hús és a tojás is. Kényelmesebbek 1-1 étkezés helyett nyugodtan fogyaszthatnak fehérje shake-et is, akkor legalább tudjuk, hogy minden fontos aminosavból juttattunk a szervezetbe. 

Gyümölcsök kiválasztásánál részesítsük előnyben a kevésbé édes fajtákat, és ügyeljünk arra, hogy ne legyenek agyonpermetezve. A legjobb, mint minden esetben itt is, a saját termés, de nem mindenki lakik kertes házban, tehát ez nem kivitelezhető mindenki számára. Készíts zöld turmixot magadnak, ez a legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan nagy mennyiségű zöld levelet (mindenféle salátát, spenótot, zöld fűszernövényt) és gyümölcsöt fogyasszál.

Ha részletesebben szeretnél olvasni a helyes táplálkozásról akkor itt megtekintheted az élelmiszer piramist, ahol látni fogod, hogy miből mennyit érdemes fogyasztani.

 

Forrás:

Dr. Strunz, Ulrich: Laufend gesund - so mobilisieren Sie die hielende Kraft des Körpers. Heyne Verlag, 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://maisfitten.blog.hu/api/trackback/id/tr7411815607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habodo 2016.10.20. 07:43:00

Hülyeség rögtön az első mondat. Aki le akár fogyni, annak elegendő, ha kevesebb energiát visz be, mint amennyit eléget egy nap. Ilyen egyszerű. Persze ha mozog is mellette, az csakis jó dolog.

kkn 2016.10.20. 23:14:52

Ha már a cikkben is leírják, hogy a mozgás a lényeg, ne az legyen a cím, hogy a futás az egyetlen, hiszen így pár sorral lejjebb meghazudtolja a címet. Ami félrevezető, mert azt sugallja, hogy egyéb mozgásformák közül a futás a tuti, majd kiderül, hogy a cikk nem erről szól. A cikkíró tudja, hogy miről fog írni, így számára logikus a cim, de aki még nem olvasta, az másra számít.
süti beállítások módosítása