Egyészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ma is fitten

Ma is fitten

Mi a közös bennünk és az ősemberben?

2016. augusztus 04. - Ma is fitten

Ha kicsit is beleássa magát valaki az egészséges életmód témába, akkor látni fogja, hogy a kutatások szinte egymást érik és ami a legnevetségesebb, hogy ezek folyamatosan cáfolják egymást. Amit egy kutatócsoport tényként állít, azt röviddel később már meg is kérdőjelezi egy másik kutatás.

A táplálkozásszakértők szinte követelik az újabb és újabb kutatásokat. Még többet, nagyobb csoportokon, hosszabb ideig tartsanak a kutatások, hogy végre kiderüljön az igazság a helyes táplálkozásról.

Nem kell szakértőnek lenni (csupán kissé utánaolvasni), hogy rájöjjünk, a leghosszabb ilyen kutatás kb. 2.5 millió évig tartott. Hozzávetőleg 2.5 millió évvel ezelőtt kezdődött és körülbelül tizenöt-ezer évvel ezelőtt végződött. Nevezhetnénk úgy is, hogy az emberiség fénykora - mármint ami az egészséges táplálkozást illeti. A mindennapos kemény fizikai munka, hosszan tartó aszály, éhezés és nélkülözés ellenére az emberek kitartottak és sok álatfajjal ellentétben még mindig itt vannak a Földön.

Loren Cordain, a Colorado State Universtity professzora szinte egész életét ennek az elméletnek szentelte. Kövületeket és ma is élő úgy nevezett természeti népeket (az Amazonas mentén élő indiánokat, illetve Indonézia egyes népcsoportjait) vizsgált kutatásaiban. Az eredmények lényege a következő:

  1. A táplálkozás legfőbb alkotó eleme a vadon élő állatok sovány húsa.
  2. Az ősember nem fogyasztott gabonát, hiszen a mezőgazdaság kb. 15.000 évvel ezelőtt kezdődött.
  3. Nem létezett finomított cukor, csak nagyon ritkán fogyasztott esetleg egy kis mézet.
  4. Az akkori ember nem fogyasztott tejterméket. Nekünk is nehezünkre esne manapság egy vadon élő nagy állatot élve elfogni és megfejni...
  5. Szénhidrátot kizárólag a zöldségekből és gyümölcsökből nyerhetett a szervezetük, éppen ezért a szénhidrát fogyasztásuk a mai emberéhez képest lényegesen alacsonyabb volt.

Ezt hívják genetikailag helyes étkezésnek. Erre vagyunk kódolva, hiszen az emberi genom (tehát szervezetünk teljes örökítő információja) két és fél millió éve nem sokat változott. Ez az a táplálkozás, ami a génjeinkhez illik. Ez, és nem a muffin, a gyümölcskrémes, a tejbegríz, a mákos tészta, a nutellás kenyér, a kóla vagy a szűrt almalé.

dns.jpg

Miért is nem jó pontosan a szűrt almalé? Miért nem állja meg a helyét az az érvelés, hogy de igen, az emberi szervezet változott, hiszen (állítólag) a többség meg tudja emészteni a tejtermékeket, gabonákat? Milyen szerepet játszik a mozgás az egészséges életmódban? Miért van annyi beteg és túlsúlyos ember, míg mások 80 évesen is maratont futnak? Miért helytelen és logikátlan az a kijelentés, hogy "én is ezt eszem, mert a nagymama is ezt ette és 100 évig élt"? Végül, de nem utolsó sorban pedig miért butaság azzal érvelni, hogy mi sokkal tovább élünk mint az ősember, nehogy már azt egyem amit az őseink?! Ezekre és sok hasonló kérdésre próbálok meg választ adni itt, hogy segítsek azoknak, akik hosszan tartó, egészséges életet szeretnének élni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maisfitten.blog.hu/api/trackback/id/tr28944616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása