Egyészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ma is fitten

Ma is fitten

Fussunk el a cukorbetegség elől!

A TV nézés növeli a cukorbetegség kockázatát, a futás viszont megfelezi

2016. augusztus 05. - Ma is fitten

A mozgáshiány az egyik legnagyobb rizikófaktor. Napi két óra tévézés 14%-al növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Németországban az 1980-as években évente 20.000, 2015-ben már 40.000 lábamputációt kellett végrehajtani diabétesz miatt. Magyarországon ez a szám 3-4 ezer között mozog. Ezek a számok elég ijesztőek. Ha beírjuk a keresőbe a cukorbetegség+Magyarország+statisztika szavakat bizony horribilis számadatokkal találjuk szemben magunkat.

diabetes.jpg

Pedig olyan egyszerű csökkenteni a kockázatot. Lépjünk ki a komfortzónánkból, magyarul álljunk fel a fotelből, kapcsoljuk ki a TV-t és inkább mozogjunk! Napi két óra egyszerű mozgás, séta, mindennapi tevékenységek elvégzése 12%-al, napi két óra lendületes, tehát gyorsabb mozgás, legyen az pl. gyors séta már 34%-al csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egy aktív életstílus pedig 43%-al. Szerintem megéri felkelni a TV elől...

A testmozgás során csökken a vér inzulinszintje. Ez az, amit szeretnénk elérni. Az inzulin juttatja ugyanis a cukrot az izmokba, és ugyanez a hormon rétegezi a zsírt a csípőnkre is. Az inzulin csökkenése megelőzi az időskori cukorbetegséget. Az inzulintöbblet viszont éveken át izgatja a sejtjeinket, melyek idővel rezisztenssé válnak a hormon üzeneteivel szemben, melynek végeredménye a 2-es típusú cukorbetegség.

Ha nem szeretnénk lemondani a mindennapos TV nézésről, akkor csalhatunk is! Tegyünk egy futópadot vagy szobabiciklit a TV elé és máris összekötöttük a kellemest a hasznossal. Továbbá arról se feletkezzünk meg, hogy a helyes táplálkozás ugyanolyan fontos része egy aktív és egészséges életmódnak mint a rendszeres testmozgás.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maisfitten.blog.hu/api/trackback/id/tr768987252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása