Egyészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ma is fitten

Ma is fitten

A gyümölcscukor talán a legveszélyesebb cukorfajta

Minden, amit a fruktózról tudni kell

2016. szeptember 20. - Ma is fitten

Természetes formájában a gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak fruktózt, más néven gyümölcscukrot, és ebben a formában nem is káros. Létezik viszont egy "további" fruktóz: az ipari körülmények között előállított, sűrített gyümölcscukor. Kémiailag ugyanarról az anyagról beszélünk, ami nem mindegy, az a mennyiség és a "csomagolás", vagyis az a tény, hogy hogyan és mivel kerül a szervezetünkbe. Rengeteg készételben megtalálható ez a sűrített gyümölcscukor és rendkívül káros az egészségre. Elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, rák, cukorbetegség illetve a köszvény lehet a túlzott fruktózfogyasztás következménye.

Ez a fruktóz nem ugyanaz a fruktóz

Azt gondolhatnánk, ha a fruktóz nem más mint gyümölcscukor, akkor egészségesnek kellene lennie. Ha a gyümölcsök egészségesek, miért ne lenne egészséges a gyümölcsben található gyümölcscukor?

Azonban két külön dologról beszélünk, hiszen az emberi szervezetnek nagyon nem mindegy, hogy az a gyümölcscukor egy alma vagy körte formájában kerül be a gyomorba (a már említett "csomagolás" tehát egy gyümölcs), vagy egy szelet csoki, sütemény, üdítőital vagy gyümölcslé részeként. Sajnos egyre több terméket édesítenek manapság fruktózzal, legyen az gumicukorka, jégkrém, puding, ketchup, salátaöntet vagy limonádé.

Tehát ha manapság szóba kerül a fruktóz, akkor már régen nem arról a fruktózról beszélünk, mely a cseresznyében vagy a banánban található, hanem a koncentrált, és ipari körülmények között előállított gyümölcscukorról, illetve fruktózszirupról, melyeket a késztermékek és az italok tartalmaznak.

gyumolcscukor.jpg

Mi a fruktóz?

A gyümölcscukor a szénhidrátok csoportjába tartozik (bár erről is megoszlanak a vélemények, van aki azt állítja, hogy simán méreg), és csakúgy mint a glükóz egy monoszacharid, vagyis egyszerű cukor. A monoszacharidok mind egyszerű cukormolekulákból állnak.

A glükóz az emberi test legfontosabb energiaforrása. Minden sejtünk előnyben részesíti a glükózt, mint energiaforrást, éppen ezért sokkal gyorsabban is kerül a vérbe mint mondjuk a fruktóz, mely csak kerülőutakon át használható fel energiaforrásként.

A glükóz és a fruktóz kombinációja egyébként nem más, mint a háztartásból ismert étkezési cukor, az a fehér kristályos anyag, mely ott lappang a konyhaszekrényben. Ez az úgy nevezett szacharóz egy diszacharid, vagyis egy glükóz és egy fruktózmolekula alkotja.

A tiszta gyümölcscukor kétszer olyan édes, mint a glükóz. Éppen ezért használja olyan előszeretettel az élelmiszeripar a készételek előállításakor. Attól függően, hogy glükóz-fruktóz szirup vagy fruktóz-glükóz szirup olvasható a címkén, abból az összetevőből található több a termékben, melyet először tüntetnek fel.

Miben található meg a fruktóz?

A növényekben található édes gyümölcscukor az evolúció során azt a célt szolgálta, hogy odacsalogassa az állatokat, melyek lényegében segítettek a magok szétszórásában, tehát a növény fennmaradásában. Emiatt található gyümölcscukor minden egyes zöldség és gyümölcsfajtában - más és más koncentrációban.

A vadon termő gyümölcsökben lényegesen kevesebb a gyümölcscukor, mint a termesztett növényekben. Mivel az emberek többsége az édesebb gyümölcsöket részesíti előnyben, olyan fajtákat termesztenek illetve hoznak létre ilyen-olyan módszerekkel, melyek sok cukrot tartalmaznak.

A gyümölcslevek fruktóztartalma még magasabb, hiszen a levek már nem tartalmazzák az eredeti növény rostjait.

Ha a zöldségek, gyümölcsök vagy a méz természetes formájában kerül az emberi szervezetbe, akkor a fruktóz mellett még megannyi rostot, vitamint és tápanyagot tartalmaznak, melyek (leegyszerűsítve) ellensúlyozzák a fruktóz egészségkarosító hatását.

A sima étkezési cukor, vagy fruktóz-szirup erre nem képes.

Azt már tudjuk, hogy az étkezési cukor 50%-a fruktóz. Az viszont elég ijesztően hangzik, hogy pl. abban a fruktóz-glükóz szirupban, melyet az amerikaiak High-Fructose Corn Syrup-nak hívnak (HFCS), fajtától függően 60 vagy akár 90% a fruktóztartalom!

High-Fructose Corn Syrup

A High-Fructose Corn Syrup (HFCS) fruktóz és glükóz keveréke. Legtöbbször genetikailag módosított kukorica vagy gabonakeményítőből állítják elő olyan enzimek segítségével, melyeket szintén genetikailag módosított mikroorganizmusokból vontak ki.

A HFCS előállítása során a kukorica illetve gabonakeményítőben található glükóz nagy részét fermentálással fruktózzá alakítják. Hiszen mennél magasabb a szirup fruktóztartalma, annál édesebb lesz.

Ezt a fruktózfajtát számos készétel és ital tartalmazza, sőt pizzákban és fagyasztott árukban is megtalálható.

A gyümölcscukor előnyei

Az élelmiszeripar nem véletlenül használja nagy mennyiségben a fruktóz-szirupot a készételek előállításánál.

Egyrészt ez a legédesebb a cukorfajták között, és az élelmiszer előállításánál is rengeteg előnye származik a gyártónak, ha ezt használja fel.

A fruktóz-szirup felerősíti a gyümölcsös és fűszeres ételek ízét, tehát ízfokozó szerepe van. A sütött áruknál a nagyobb volumenért felelős, a fagyasztott áruknál meggátolja a kristályosodást, kitűnően oldódik és nem kristályosodik ki.

A fruktóz-szirup előállítása rendkívül olcsó és sokoldalúan használható, éppen ezért is található meg olyan sok készételben.

Az egészségre gyakorolt káros hatás természetesen nem érdekli a élelmiszergyártókat.

A gyümölcscukor hátrányai

A glükóz a vékonybélből nagyon gyorsan a vérbe jut. Az inzulinnal együtt (melyet a hasnyálmirigy termelt meg annak érdekében, hogy szállítsa a glükózt) a májba kerül, ahol egy része glikogénné alakul, és elraktározódik, a maradék pedig folytatja útját a test többi sejtje felé.

A glükózzal ellentétben a szervezetnek nincs szüksége a fruktózra mint energiaforrásra, ezért csak nagyon lassan kerül a vékonybélből a vérbe. Inzulinra ez esetben nincsen szükség, emiatt (sajnos) sokáig ajánlották cukorbetegeknek a fruktózfogyasztást. Hogy ez miért volt nagy hiba a későbbiekben olvasható.

A fruktóz túlterheli a belet

Az egészséges szervezet minden további nélkül feldolgozza a normál mennyiségű - tehát gyümölcsökben és zöldségekben található - fruktózt. Azonban ha nagy mennyiségű gyümölcscukor érkezik a szervezetbe édesség, szűrt almalé vagy üdítő formájában, problémákkal számolhatunk.

A vékonybelet erősen megterheli a nagyobb mennyiségű fruktóz, hiszen nem tudja az egészet továbbadni a vérbe, így a fruktóz egy része a vastagbélbe kerül. Az ott lakó baktériumok egy része számára az ilyen nagy mennyiségű gyümölcscukor egy igazi lakoma. Villámgyorsan szaporodnak és gázokat, savakat termelnek. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy emiatt sokan szenvednek puffadástól, hasfájástól illetve hasmenéstől.

A fruktóz érzékenység

A fruktóz túlzott fogyasztása okozhat úgy nevezett fruktóz érzékenységet, vagyis fruktóz-malabsorpciót, mely a fent említett tünetekkel jár. Ez a betegség nem összetévesztendő a fruktóz-intoleranciával, mely egy veleszületett betegség, ahol már a legkisebb fruktóz mennyiségek is nagy problémát okoznak. A fruktóz-malabsorpció lényegében a bél teljes túlterhelését jelenti, a nagyobb mennyiségben és rendszeresen elfogyasztott gyümölcscukor miatt.

A fruktóz áteresztő bél szindrómát okoz

Különböző kutatások kimutatták, hogy a fruktóz a vékonybél nyálkahártyáján gyulladást okoz, és elősegíti az úgy nevezett Leaky gut szindróma kialakulását. Ennek az a következménye, hogy a vékonybél nyálkahártyája olyan anyagokat is "átereszt" a vérbe, melyeknek ott semmi keresnivalójuk, és normális esetben a széklettel kellett volna távozniuk a szervezetből.

Az ilyen véráramba került anyagok viszont elősegítik különböző allergiák és autoimmun betegségek kialakulását.

A fent említett tünetek jelentkezésekor, illetve a bél megbetegedése esetében emiatt csak nagyon kevés mennyiségben fogyasszunk gyümölcscukrot.

A fruktóz tönkreteszi az egészséges bélflórát

Az emésztési zavarok (puffadás, hasmenés stb.) csak egyetlen egy tünete a túlzott fruktóz fogyasztásnak. 

Amit sok esetben nem veszünk figyelembe, az a dysbacteriosis, vagyis a bélrendszer mikroflórájának megváltozása. Olyan mérgező környezet alakul ki a bélben, melyekben a "jó" baktériumok nem képesek szaporodni, illetve túlélni sem. A betegségeket okozó baktériumok, gombák és egyéb paraziták számára ez a megváltozott bélflóra viszont optimális életteret jelent, melyben gyorsan elszaporodnak. Ez gyengíti az immunrendszert, mely aztán számos további betegséget okozhat.

Gombás fertőzések, krónikus gyulladások, depresszió, sőt rákos megbetegedések is következhetnek a bélflóra megváltozásából.

Ám a fruktóz nem csak a bélflóra megváltoztatásával segítheti elő a rákos megbetegedések kialakulását. A rákos sejtek imádják a fruktózt, ezt tekintik elsődleges táplálékforrásnak!

A fruktóz az első számú rizikófaktor  a köszvény és a vesekő kialakulásában

A fruktóz lebomlása a májban nagy mennyiségű húgysav termeléssel jár. Kutatások során kimutatták ezt a hatást, mely semmilyen más szénhidrát lebontásakor nem lép fel.

Gyümölcscukor fogyasztásakor a szervezet nagyobb mennyiségben állít elő purint, mely majd húgysavvá bomlik. Mindez azoknál az embereknél okoz extra nagy problémát, akiknek alapból magas a vér húgysav szintje. Ezért abban az esetben, ha magas a húgysavszint, különösen figyelni kell a bevitt fruktóz mennyiségére.

A fruktóz cukorbetegséghez vezet

A magas húgysavszint a sejtek inzulinérzékenységét is negatívan befolyásolhatja. Ahhoz, hogy az inzulin kapcsolódni tudjon a sejtek inzulinreceptoraihoz nitrogén monoxidra (NO) van szükség. A húgysav viszont gátolja a nitrogén monoxidot, ezáltal befolyásolja a sejtek inzulinérzékenységét. Egyszerűen kifejezve, a sejtek idővel elvesztik azt a tudásukat, hogy reagáljanak az inzulinra. Inzulinrezisztencia alakul ki, ez pedig a cukorbetegség előszele, illetve a cukorbetegség fő tünete.

A fruktózfogyasztás miatt kialakult zsírmáj

Még jóval a cukorbetegség megjelenése előtt kialakulhat az úgynevezett zsírmájbetegség, amennyiben az inzulinrezisztencia mellett nagyobb mennyiségű fruktózt fogyasztunk. Már egy enyhe inzulinrezisztencia is komoly következményekkel járhat. Az izomsejtek már csak nagyon kis mennyiségben képesek a glükózból glikogént előállítani és elraktározni. Ezért a szervezetnek hiányozni fognak ezek az energiatartalékok.

Mivel már nem működik az energia glikogén formájában történő elraktározása, a szervezet minden szénhidrátból zsírt állít elő. Más alternatívát nem talál, hát ezt teszi.

Mivel a májsejtek nem olyan súlyosan érintettek az inzulinrezisztenciában mint az izomsejtek, a zsír a májban raktározódik el.

Lassan kialakul a zsírmáj, ezáltal ez a szerv nagyobb és súlyosabb lesz. Ez a fejlemény pedig további, súlyos betegségek (hepatitisz, cirrózis)  kialakulásának a kezdete.

Nem csoda tehát, ha az évtizedek óta tartó fruktóz-fogyasztás növekedés miatt kialakult zsírmájbetegség mára már szinte népbetegségnek számít. Korábban a zsírmájbetegséget csupán a túlzott mennyiségű alkohol-fogyasztással hozták kapcsolatba, hiszen az alkohol a májban zsírrá alakul. Mára viszont már túlsúlyos gyerekeknél is megfigyelhető a máj elzsírosodása.

Ez a tény hívta fel a tudósok figyelmét arra a lehetséges összefüggésre, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás is okozhatja a máj elzsírosodását.

A fruktóz elősegíti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását

A fent említett nitrogén monoxid nem csak az inzulin számára teszi érzékennyé a sejteket, hanem az érfalak rugalmasságáról is gondoskodik.

Ha a nagy mennyiségű fruktóz fogyasztás miatt létrejött magas húgysavszint gátolja a nitrogén monoxid kialakulását, az erek elvesztik rugalmasságukat. Magas vérnyomás alakul ki, mely megnöveli különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A gyümölcscukor viszont nem csak a szívet gyengíti, hanem a vesét és a csontokat is.

A fruktóz árt a vesének és a csontoknak

Az összes húgysavat mely a szervezetben a különböző anyagcsere folyamatok során (ideértve a fruktóz emésztését is) termelődik, a vese választja ki, és a vizelettel távozik. A vesét tehát különösen megterheli egy magas húgysav szint.

Amennyiben hosszabb ideig magas a húgysav szint, tű formájú húgysav-kristály lerakódások alakulhatnak ki, melyek károsítják a vesét, illetve gátolják annak rendes működését. Amennyiben korlátolt a vese működése, nem tudja elégséges módon méregteleníteni a szervezetet, és a méreganyagokat a vizelettel eltávolítani. Rengeteg méreganyag marad a szervezetben.

A vesében történik a D-vitamin átalakítása calcitriollá, egy működésében gátolt vesében viszont ez a folyamat nem zajlik le. D-vitamin hiány alakul ki, mely többek között nem teszi lehetővé, hogy kellő mennyiségű kálcium épüljön be a csontokba.

Ez tehát azt jelenti, hogy a túlzott mennyiségű fruktóz fogyasztás oszteoporózist okozhat, ahogyan ebben a tanulmányban be is mutatják.

A fruktóz hizlal

Már említettem, hogy a fruktózt a máj zsírrá alakítja. E zsír nagy része visszakerül a véráramba, megnövelve a vér zsír és koleszterinszintjét, valamint végül a zsírsejtekben raktározódik. (=súlygyarapodás)

Ez a tény is mutatja, hogy a rendszeres gyümölcscukor fogyasztás súlynövekedést okoz, de további faktorok is közrejátszanak az egészségtelen súlygyarapodás érdekében.

A magas inzulinszint meggátolja a zsírbontást

A rendszeres fruktózfogyasztás inzulinrezisztenciához vezethet, ezt már tisztáztuk. Ebben az állapotban a sejtek már nem reagálnak a vérrel érkező inzulinra, tehát nagy mennyiségű inzulin marad a vérben. 

A magas inzulinszint jelzi az agynak, hogy elegendő glükóz áll rendelkezésre a sejtekben energiaellátás céljából.

Ez így igaz is, csakhogy az inzulinrezisztencia miatt a glükóz nem jut be a sejtekbe. Ezt a tényt viszont nem ismeri az agy, tehát nem "engedélyezi" a zsírbontást annak érdekében, hogy legalább onnan jusson energiához a szervezet.

A magas inzulinszint tehát egyrészt gátolja a zsírbontást, másrészt a májban elősegíti a cukor zsírrá alakítását. A végeredmény: súlygyarapodás.

A fruktóz túlevést okoz

Egy másik folyamat, melyet a fruktózfogyasztás indít el, szintén a fogyást akadályozza, mivel blokkolja a jóllakottság érzést. 

A leptin (más néven jóllakottság-hormon) egy főleg zsírsejtekben termelődő hormon. Az egyik fontos feladata, hogy hírvivőként szolgáljon az agy számára, és jelezze, hogy mennyire telítettek a szervezet zsírraktárai, magyarul szabályozza az éhségérzetet. Ha van elég zsírkészlet a raktárakban, a leptin gátolja az agyban az éhségérzést.

A túlzott fruktózfogyasztás leptinrezisztenciához vezethet. A szervezet tehát már nem reagál a hormon jelzéseire, az éhségérzés nem szűnik meg, a jóllakottság nem jelentkezik. Mindez a University of Florida munkatársainak kutatásában is olvasható.

Egy 2013-as kutatás azt is bebizonyította, hogy a fruktóz tartalmú ételek elfogyasztása után a kutatásban résztvevőknél elmaradt a jóllakottság érzése.

A gyümölcscukor tehát három különböző módon felel a túlsúly kialakulásáért:

  1. Az elfogyasztott fruktóz zsírrá alakul és elraktározódik.
  2. A fruktóz gátolja a zsírbontást és mindeközben felelős az újabb zsírraktárak felépítéséért.
  3. A fruktóz gátolja a jóllakottság érzést.

A gyümölcs- és zöldségfogyasztás a gyümölcscukor ellenére is egészséges!

Még sohasem fogyasztottunk olyan nagy mennyiségű fruktózt, mint manapság, és ez sajnos nem a gyümölcs és zöldségfogyasztás megnövekedésének köszönhető.

Ezek az élelmiszerek a fruktóztartalmuk ellenére is a legegészségesebbeknek számítanak. Ezért csak azok csökkentsék a gyümölcs és zöldségfogyasztást, akiknek fruktóz intoleranciában szenvednek.

Csak azóta okoz a gyümölcscukor egészségügyi problémát, mióta az koncentrált és iparilag előállított formában kerül a tányérra, illetve a pohárba. Az egyre nagyobb mennyiségben fogyasztott háztartási cukor, illetve a fruktózzal édesített élelmiszerek egyértelműen beteggé tesznek minket.

Hogyan lehet elkerülni a fruktózfogyasztást?

A következő három tipp segít elkerülni a fruktózfogyasztást.

1. Mellőzzük a fruktózt

Drasztikusan és kitartóan csökkentsük az étkezési cukor fogyasztást. Szakítsunk az olyan egészségtelen hagyományokkal, mint a rendszeres süteménysütés (ha ragaszkodunk hozzá, akkor legalább korlátozzuk születésnapokra, névnapokra vagy Karácsonyra), vagy a cukros üdítők fogyasztása az étkezések mellett.

Kerüljük a fruktóz tartalmú készételeket. Olvassuk el a címkéket, és amennyiben ott feltüntetik a fruktózt vagy a fruktózszirupot, a terméket tegyük vissza a polcra.

Gyümölcsleveket csak ritkán fogyasszunk, akkor is, ha frissen préselt vagy ú.n. 100%-os levekről van szó. Néhanapján megihatunk 1-1 pohárkával, de ne ez legyen a fő folyadékforrásunk, mert egy ilyen itallal hatalmas fruktózmennyiség kerül a szervezetbe a gyümölcs többi hasznos összetevője nélkül. Ha ugyanezt a fruktózmennyiséget a teljes gyümölcs elfogyasztásával próbálnánk bevinni a szervezetünkbe, már régen jóllaktunk volna, még mielőtt megettük volna az összes kikészített gyümölcsöt.

Egy liter gyümölcslevet gyorsan meg lehet inni, de a benne lévő fruktózmennyiség 2 vagy 3 kiló (!!!) gyümölcsének felel meg.

Ugyanez a helyzet a boltban kapható, vagy saját készítésű szörppel is. A sűrű levet ugyan hígítjuk, de a szervezet számára akkor is megterhelő a szörpben található irdatlan fruktózmennyiség.

2. A fruktóz túlsavasít - savtalanítsunk

Volt róla szó, hogy a fruktóz lebontásakor húgysav keletkezik, mely aztán számtalan betegséghez vezet. A már említett betegségek mellett a túl magas húgysavszint számtalan további nyavaja kialakulásához vezet: reuma, arthritis illetve artrózis.

Segítsünk a szervezetnek és tartsunk egy savtalanító kúrát. Ez nem is olyan ördöngös dolog, némi előkészülettel munka mellett is mosolyogva végig lehet csinálni.

A közhiedelemmel ellentétben szervezetünk nem lesz "savas" és ezért "lúgosítani" kell, a vér PH értéke nagyjából állandó, (nagy baj lenne, ha nem lenne az...) szervezetünk erről gondoskodik. A gond az, hogy a helytelen táplálkozással a szervezetünknek nehezére esik ezt a normál értéket megtartani.

3. A fruktózfogyasztás tönkreteszi a bél mikroflóráját - hozzuk rendbe a bélflóránkat

A túlzott gyümölcscukor fogyasztás károsítja a belet és olyan módon változtatja meg a bélflórát, hogy ott a "hasznos" baktériumok már nem tudnak élni és szaporodni.

Hassunk pozitívan a bélflóránkra! Lactobacillus és bifido baktériumokat (élőflórát) tartalmazó probiotikummal pótoljuk a szervezetben a hiányzó "jó" baktériumokat. Ez önmagában persze nem elég, ha továbbra is egészségtelenül étkezünk. Fogyasszunk sok rostot, vagyis ú.n. prebiotikumot, mely változatlan formában kerül a vastagbélbe. Ezek segítik a jótékony baktériumok szaporodását.

A bélflóra állapotától függően három-hat hónap alatt visszaállítható a bél egészséges flórája.

Az életmódváltáshoz sok sikert és kitartást kívánok!

Források:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maisfitten.blog.hu/api/trackback/id/tr6411719383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a név már foglalt! 2016.09.21. 19:35:16

Így igaz! Sőt ugyanilyen veszélyes dolog még például a víz is, ha mondjuk 10 litert megiszol egy nap akkor szinte garantált a halál!

Mértékletesség hölgyek, urak. Mértékletesség...

turbólyuk 2016.09.21. 19:50:51

Vízből sosem innék 10 litert. Esetleg sörből... ;-)

BobAlice 2016.09.21. 20:15:10

Azért azzal a tévhittel is le kéne számolni, hogy a gyümölcs lehet fogyókúrás kaja. Bizony, tele van cukorral, és hízik tőle az ember.

Csaba121 2016.09.21. 20:20:43

Már az eleje is egy teljes marhaság, az hogy a gyümölcsökben lévő gyümölcscukor más lenne , mint a mesterséges, mert az atomok bennük ugyan azok és ugyan az a szerkezetük, így SEMMI KÜLÖNBSÉG SINCS KÖZTÜK. Így tehát semmi gyümölcsöt se egyél, mert abból is pontosan ugyan olyan gyümölcscukrot eszel mint amilyen a mesterséges!!!! A cikk többi részét ezért már el sem olvastam, valószínűleg az is ugyan olyan totális marhaság, mint az eleje...

Mr. Neutron 2016.09.21. 20:23:00

@Ez a név már foglalt!: Amit írtál, az elméletileg igaz, de a való világban éppen járványszerűen terjednek a túlzott szénhidrátbevitellel összefüggő, súlyos népegészségügyi veszélyt jelentő betegségek, mint a kóros elhízás és a kettes típusú cukorbetegség. Ezért egy olyan blogbejegyzás, amely ezekre a veszélyekre felhívja a figyelmet, véleményem szerint nagyon hasznos és feleslegesen nem fikázandó.

Mr. Neutron 2016.09.21. 20:24:59

@Csaba121: Ez valóban szerencsétlenül lett megfogalmazva a cikkben, de vsz. nyugodtan végigolvashatod, ettől függetlenül a további részében sok hasznos/fontos információ van.

Kelly és a szexi dög 2016.09.21. 20:40:04

azt hallottam, hogy a pálinka semlegesíti a fruktóz káros hatását...

vtmgq8 2016.09.21. 20:43:14

Meglepően jó (és fontos) írás, pár tévedéssel - csúsztatással (pl. a HFCS nem fermentációs termék). Nálam az egyszerűsítések, amíg jószándékuak, beleférnenk.
Ha a savtalanítós baromság nem lenne még ajánlanám is .

Treff Bubi 2016.09.21. 21:06:40

A savtalanítás szerintem is gázos rész (a vér normálistól eltérő pH értéke és ennek következményei megvannak?). De fontos témát ír le a bejegyzés. Én bármilyen gyümölcslét csak higítva iszom, annyira édesek. Egészségesebb, és olcsóbb is így egy-egy dobozzal.

d.j 2016.09.21. 21:12:23

@Csaba121: Ezért olvasd el, mert te is téves következtetést vontál le egy félreírt mondatból. Igen ez tényleg hibás, de a többi része az írásnak megfontolandó.

tbcgsm 2016.09.21. 21:50:14

Kedves Maisfitten!

Nem vagyok egy különösebben "jelekre" figyelős típus, de ez a cikk tökéletesen volt időzítve. Fruktóz-malabszorpcióra utaló jeleket produkálok már évek óta, de csak most jutottam oda, hogy komolyan kezdtem venni a dolgot. Az elmúlt napokban próbáltam különböző oldalakon információhoz jutni, de ennyire összeszedetten, struktúráltan, how-stuff-works jelleggel nem találtam egy cikket sem.

Köszönöm Neked!

Megkérhetnélek, hogy a tbcgsm kukac freemail.hu-ra el tudnád küldeni valamilyen elérhetőségedet? email, skype, viber, telefonszám, bármi jöhet. :)

Köszönöm szépen előre is!

Balázs

TwoBee 2016.09.21. 22:24:13

Valaki nemreg azzal riogatott, hogy a ma kaphato almaban es spenotban (ezek kiragadott peldak) mindossze 1/50-ed resze van annak a vitamin mennyisegnek mint 40-50 evvel ezelott. Tud errol valaki vmi konkretumot? Koszi

Ez a név már foglalt! 2016.09.21. 22:32:32

@Mr. Neutron: "Amit írtál, az elméletileg igaz, de a való világban éppen járványszerűen terjednek a túlzott szénhidrátbevitellel összefüggő, súlyos népegészségügyi veszélyt jelentő betegségek, mint a kóros elhízás és a kettes típusú cukorbetegség. Ezért egy olyan blogbejegyzás, amely ezekre a veszélyekre felhívja a figyelmet, véleményem szerint nagyon hasznos és feleslegesen nem fikázandó."

Nem feleslegesen fikáztam, hanem azért mert hülyeségek vannak benne, ahogy azt már többen le is írták szerencsére. Azt pedig senki nem vonja kétségbe, hogy túlzott szénhidrát\glükóz\zsír\alkohol\víz\akármi bevitel káros az egészségre és ezért oda kell erre figyelni, meg persze sportolni is kell, de kamu baromságokat és tudománytalanságokat nem kellene terjeszteni főleg nem ilyen terjengős cikkel, ami még az ember idejét is rabolja.

segar 2016.09.21. 22:44:34

Állati sötétség terjeng itten, kéremszépen. Az csak egy dolog, hogy a kommentelők nem tudnak magyarul. De azért, mert valamit sokan böfögnek, még nem lesz igaz, vagy ilyesmi...
___
A cikk jó. Aki nem fogja föl, hogy az ipari előállítás milyen veszélyeket hordoz magában, hogy a REACH szerint százezernyi vegyszer kering körülöttünk bevizsgálatlanul, az háboroghat eszetlenül, akkor sem fogja megérteni.
___
Az ipari fruktóz az egyik "élelmi"szer, ami kinyírja a családok kényelmes életét. Tonnányi fogy, és bamba pofával rakosgatja a nép a bevásárlókocsiba. De mondjuk a gyógyszergyárak köszönik szépen... :|

segar 2016.09.22. 00:55:27

@Márk_Márk:
Senki allergiás, asztmás nincs a családodban? A gyerekek soha nem betegek? Szülők nem járnak orvoshoz, gyógyszertárba? Senki sem cukros a barátaid közt? Az ismerősök közt nincs rákos, vesebeteg, szívbeteg? Magas vérnyomás? Autoimmun betegségek? Hmmm?!?
___
Ha semmi ezek közül, akkor te egy fogalmas, nem idióta, visszaesküvéselmélet-hívő, szerencsés ember vagy. Ha viszont bármelyik előfordul, akkor egy nyomorult.
___
Aki nem lát tovább az orránál a fogyasztói társadalomban, bambán fog pislogni akármire, ami bármelyik nap érheti őt, vagy a családját. És az orvos NEM oldja meg - ebben hinni illúzió, félreértett biztonságérzet. Szvsz. :|

inebhedj - szerintem 2016.09.22. 07:06:59

"Savtalanítsunk."
:D

Nagyjából ebben a szellemben tovább.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.09.22. 07:46:30

@vtmgq8: Aki a savtalanítás fogalmát a szájára veszi, az minden másra is képes lehet. Szerinted előbb-utóbb nem lesz itt majd homepátia és személyre szabott heti horoszkóp is?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.09.22. 07:53:32

@TwoBee: Pár éve ezt én is olvastam. Valami olyan volt a magyarázat, hogy a növény gyökere és levélzete gyakorlatilag ugyanakkora, mint régen, csak a termés mérete nőtt meg. Márpedig ugyanakkora gyökér csak ugyanannyi tápanyagot tud felvenni, a levél csak ugyanannyi napot tud befogni. Elsőre logikusnak tűnik, de hogy igaz-e? Jó lenne forrást találni hozzá.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.09.22. 08:01:53

@segar: Az, hogy valamit iparilag állítanak elő, még nem ördögtől való. Életemben nem főztem még otthon sört, hízlaltam malacot, fejtem tehenet, mégsem vagyok fényevő. Ahogy valaki leírta, a kulcsszó a mértékletesség. Ha valaki számolatlanul tolja a szénhidrátot, annak baja lesz. Akkor is, ha az erdőbe jár a vadméhek mézéért.

John Doe3 2016.09.22. 09:04:58

A cikk csak egyetlen dolgot hallgat el: mennyi az a fruktóz-mennyiség, ami az elmondott veszélyekkel jár. Kicsit utánaolvastam, a legtöbb tanulmány sikeresen provokálta a megadott kóros elváltozásokat -- 200g/die fruktózbevitel esetén. Sapienti sat.

John Doe3 2016.09.22. 09:07:56

@Csokis: a vitaminokat stb. a növény szintetizálja, nem felveszi. A te okfejtésed szerint minden terméseredmény növelésére irányuló igyekezet fölösleges. Már egyetemi hallgató koromban (pedig az régen volt!) tanultunk az USA világrekorder kukoricaterméshozamáról: 220 q/ha. Akkor vajon milyen anyagból készült a szemtermés?

John Doe3 2016.09.22. 09:09:50

@Csokis: [mértékletesség] ez bizony így van. Annyival egészíteném ki, hogy a modern élelmiszeripar (különösen az USA-ban) előszeretettel tömi tele a kajákat látens szénhidrátokkal, tehát sokkal figyelmesebbnek kell lenni a fogyasztásnál.

Mad Mind 2016.09.22. 09:59:17

bla bla bla mindmeghalunk blablabla

Mad Mind 2016.09.22. 10:03:34

@segar:
Ja féljünk mindentől ami ipari. Marhaság.. Sokkal hamarabb megbetegedhetsz "bio" kajától, mint iparitól. Több szabályt kell betartaniuk, mint ahogy pár "ősember"elképzeli.

Péter Panait 2016.09.22. 10:14:18

Szerintem nincs egészséges vagy egészségesebb cukor, ha nyakló nélkül zabáljuk akkor az bizony árt. A cikk részleteibe nem folyok bele mert nem vagyok vegyész belgyógyász ... vagy bárki aki ehhez valóban ért, Viszont az élelmiszer gyárakat bizonyos szinten megértem, mert ha ők nem lennének (kb: az első világháború) az emberiség jó része (még a fejlett világban is)
éhen halt volna.Akkor nem lettel volna meg azok a fejlődési pontok (csip gyártás helyett szántunk vetünk) ami miatt itt az internet amin elmondhatjuk a véleményünk.

Lángharcos 2016.09.22. 10:42:03

@Csokis: A termés mérete megnőtt, és ezen növények gondozási igényei is megnőttek. Sokkal több trágyát igényelnek, sokkal alaposabb kártevőmentesítést, és egyre kevésbé ellenálló a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak. Ugyanis a növény a védekezése/túlélése helyett a termésbe szervezi át az energiáját.

Olyan, mintha a városban a rendőrséget leépítenénk, hogy abból a pénzből szebb palotákat (gyümölcsöt) építhessünk. Persze, amikor jönnek a focihuligánok (gombák, baktériumok, férgek, levéltetvek), akkor kell a külső segítség (kertész), hogy rend legyen.

Zephyrous 2016.09.22. 10:50:55

A savtalanítás rész miatt kár, egyébként a cikk elég jól összeszedett, szerintem bátran ajánlható másoknak is!
Sok igazságot tartalmaz. Aki meg egyenlőségjelet tesz egy gyümölcs és egy mesterséges fruktózszirup közé, az egyértelműen hülye.
A legtöbb gyümölcs alacsony GI-vel rendelkezik, a benne található víz, ásványi anyag, vitamin és rosttartalom miatt. Emiatt a hatása a szervezetre nem olyan, mint egy mesterségesen megnövelt (100+ GI értékű) fruktúzszirupé, ami folyékony cukor, rost, vitamin, ásványi anyag és víz nélkül.

steery 2016.09.22. 11:38:34

Nagyon sokféle magas cukortartalmú termék létezik (répából, nádból előállított kristálycukrok, mézek, szirupok, szőlőcukor, stb.) Egy a lényeg: egyél belőlük kevesebbet.

2016.09.22. 14:33:08

Sokan irják, hogy van jó infó ebben a cikkben. De ez baromira nem elég! Ahogy pl. Márk vagy CSaba121 is irta őrületes baromságok szerepelnek és különbséget csak az tud tenni, akinek van ismerete.
Aki innen tanulna annak félrevezető ez az egész, mert nem tudja a féligazságokat és a tudománytalan ostobaságokat kigyomlálni a helyes infórmációk közül.
Ezért káros az ilyen cikkeket promótálni vagy "azért olvasd el alapon" ajánlgatni, mert legalább annyi kárt okoz és hibás tudást ad, mint ami jó jön ki belőle.

narancshej 2016.09.22. 14:43:31

Nos, Ez a név már foglalt jól összefoglalta a lényeget. Mértékletesség! Egyet kell, hogy értsek.

Nézem, nap mint nap mit dobálnak emberek a kosarukba!!! Heyyy a fejekben kellene rendet tenni, mert nem tudom elképzelni, hogy valakit nem zavar az, hogy 100 kilót kell megmozgasson, ha A-ból B-be el akar jutni...

Az emberi szervezet oly bonyolult ph szabályozással bír, hogy nem kell savtalanítsuk! Vááááááá, itt összeomlottam, mert a cikk egész jól összeszedett volt. Kár érte...

2016.09.22. 14:48:32

@John Doe3:
"az USA világrekorder kukoricaterméshozamáról: 220 q/ha"

Legyen a terméshozam 170 bushel/acre, egy bushel 56 font (), azaz 9520 font/acre, ezt tonnára (1lb = 0.454 kg) és hektárra (1 acre = 4046 m^2) átváltva is 11t, vagy 110 q/ha.
És 170 bu/a egy elég optimista becslés.

segar 2016.09.22. 16:06:43

@Márk_Márk:
Nem válaszoltál arra a kérdésre, hogy milyen betegségek vannak körülötted, és BENNED. Ezt ne hagyd ki, mert mindenki szájtátva várja!
___
A személyeskedésed kevés érvet tartalmaz, bár önreflexiónak kiváló. Aki szórakozni akar, majd annak ajánlom. :P

segar 2016.09.22. 16:24:14

@Csokis 08:01:53:
Már ha érted: az ipari sörfőzés, a malac-hízlalás és a tehénfejés messze van a nem iparitól. Ebben a topikban olyanoknak van határozott véleményük mindenről, akik az első centit nem értik a vegyipar és az élelmiszeripar kapcsolatáról. De fogalmuk sincs a (nem női magazin-színvonalú) savasság-témakörről - csak valahol olvastak valamit...
___
A kulcsszó ráadásul NEM a mértékletesség. Mert azon már rég túl vagyunk. Minimum epigenetikusan. Van kulcsszó (egy néhány), de itt most nem számít.
___
Összefoglalva: a cikk jó, a hozzászólások többnyire méltatlanok és ostobák. Az ilyen ostoba emberek _követelik_ az ingyenes orvosi és kórházi ellátást, falják pofára a gyógyszereket. De addig is, amíg ide jutnak, zabálják a bolti kínálatot. És már a gyerekeik, az iskolás korúak is állandóan betegek...

segar 2016.09.22. 18:47:01

@Márk_Márk: :DDDDDD
(Egész jól beterelted magad Márk_Márk a "nyomorult"-kategóriába.)
___
Na kezdjük: "Aki meg képes gondolkodni" - érvek nélkül nehéz, úgyhogy ez nem vonatkozik rád (meg a hozzászólók 90%-ára). Ezért, ha mégis megerőlteted magad, és tételesen cáfolod az egyes mondatokat, akkor talán érvényes leszel. Írjál arról is, szerinted mi az "összeesküvés-elmélet".
___
"faszságokat képesek írni" - erre kiváló példa a 12:39:25-ős hsz-ed. Elég vicces: "Kivonják a növényből a benne lévő fruktózt". Pedig a cikkben le van írva a technológia. De máshol is csak tudatlanul vagdalkozol. Tájékozottságod nincs, csak erős véleményed. Ami egy nagy semmi.
___
Mondtam neked, hogy ahogy ide írsz, az az ön-képed. Viccesen ilyet is írsz: "Aki meg képes gondolkodni" - miközben nyilvánvaló, hogy neked nehezen megy, egyszerűen.
___
Csak annyit kérek, írd le a körülötted levő beteg embereket. Az biztos sikerül. Abból kiindulhatunk. :|

Lilian_12 2016.09.23. 08:01:57

Tudományos tény, tanulmányok százai által igazolt, hogy ha lassan kerül a szervezetünkbe a fruktóz (vagy az ehhez nagyon hasonló hatású alkohol), akkor minimális az egészségkárosító hatása, így testünk egész jól elbír velük, ha pedig gyorsan, akkor nagyon károsak. Ennek az energiatranszportnak sebessége a döntő. A növényi rostok jelenléte a cukor fogyasztásánál a cukor (és az alkohol) felszívódásának sebességét csökkenti, többek között ezért is jó, ha rostosan étkezünk. Az valóban tévedés a cikkben, hogy a méz egészséges (és az is, hogy "természetes": a történelem során szinte sose volt az, mindig is méhek védték a mézet, nehéz volt megszerezni). A méz nagyjából 80% cukor és 20% víz 0% növényi rost tartalommal, ugyanolyan rossz, mint a facsart gyümölcslevek, szörpök, és alkoholos italok. Ezt nem ártana, ha javítani a szerző. Hasonlóan elég rossz választásnak tartom a görögdinnye képet a cikk elején. Ugyanis Magyarországon két féle gyümölcs terem, aminek rosttartalma közel nulla, az egyik a görögdinnye, a másik a szőlő, ezek fogyasztása hasonló hatássú, mintha cukros vizet innánk. Az összes többi gyümölcsünk egészséges..
Márk_Márk, és a többi a blogbejegyzést alapjaiban kritizáló kommentelő jobban tennék, ha visszavennének az arcukból, csak a tájékozatlanságukat mutatják.

segar 2016.09.23. 11:20:24

@Márk_Márk: :D
Nekem is megy a gugli, vagy a Scholar, mondjuk én értem is... Azért küzdünk a cikk alatti ostobaság-cunami ellen, mert a fruktóz nagyon fontos a mai egészségügyi leromlásban. És nem szerencsés, ha azok, akik olvassák csak dühös és tájékozatlan véleményeket látnak.
___
Összefoglaló: "In the contemporary process, corn is milled to produce corn starch and an "acid-enzyme" process is used in which the corn starch solution is acidified to begin breaking up the existing carbohydrates, and then enzymes are added to further metabolize the starch and convert the resulting sugars to fructose. The first enzyme added is alpha-amylase which breaks the long chains down into shorter sugar chains – oligosaccharides. Glucoamylase is mixed in and converts them to glucose; the resulting solution is filtered to remove protein, then using activated carbon, and then demineralized using Ion-exchange resins. The purified solution is then run over immobilized xylose isomerase, which turns the sugars to ~50–52% glucose with some unconverted oligosaccharides, and 42% fructose (HFCS 42), and again demineralized and again purified using activated carbon. Some is processed into HFCS 90 by liquid chromatography, then mixed with HFCS 42 to form HFCS 55. The enzymes used in the process are made by microbial fermentation."
___
Azokat a részleteket, melyek a katalizációs folyamat maradék anyagait tartalmazzák (és szennyezésként bekerülnek a szervezetbe) máshol meg lehet találni. Ugyanúgy, mint a finomított szénhidrátokkal kapcsolatos legújabb kutatásokat. :|

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2016.09.23. 22:16:15

Félelmetes... Előbb olvasni, olvasni, olvasni, s csak utána írni (esetleg)...

Ma is fitten 2016.09.27. 09:12:43

@TwoBee: Növények vitamin és mikroelemtartalma. Gondolom Dr. Márai Géza kutatásaira gondolsz. Persze sokan mások is végeztek ilyen jellegű kutatást, csak idehaza a magyar kutatókat szokták megnevezni. Ha beírod a keresőbe a nevét, akkor megtalálod amit keresel, de itt egy prezentációja is, a saját táblázataival: prezi.com/1rpuefhhhaf3/marai-geza-a-kornyezet-valtozasa-az-elelmiszerminoseg-es-az-egeszseg-osszefuggese/

Erika Mirci 2017.08.19. 06:46:32

@Ma is fitten: a könyvek cimét szertném meg tudni. Elolvasnám öket.

Károlyfi Zsófia 2017.12.13. 18:25:02

Nehéz téma. A mértékletesség, az megy egy darabig, aztán jön egy egészségesnek gondolt étvágy, és nehéz ellenállni. Nem mindegy, hogy ilyenkor mi van otthon. Tehát minden a vásárlással kezdődik. Persze hogy túlzásba lehet vinni bármit, de ha pl. Csak zöldség és hús, tojás és mag van otthon betankolva, minden másból minimális, vagy semmi, akkor könnyebb a helyzet. Megjegyzem, nem vagyok kövér, de IBS-em van és gyanítom, hogy nem a fruktóztól, mert nem fogyasztottam, hanem a stressz okozta.

XLI Lajos 2018.05.12. 15:29:59

@kodpiszkalo:
Félelmetes... Előbb olvasni, olvasni, olvasni, s csak utána írni (esetleg)...

Igazad van DE EZ KEVÉS!

Tanulni, tanulni, és érteni!

Én vegyész voltam. A molekula az molekula. A fruktóz molekula akkor is fruktóz molekula ha azt szintetizálják (=mesterségesen állítják elő). A különbség annyi, hogy a természetes kivonással előállított estében (préselés) kb. végtelelen mennyiségű egyéb anyag (l. pl. melasz) is kipréselődik és, vagy tudjuk tisztítani v. nem. A szintézisnél adott anyagból más keletkezik maximum néhány pontosan ismert mellék termék mellett, melyektől pontosan ismert módokon megszabadulva kb 100% anyag állítható elő kísérők, szennyezők nélkül. Logikusan, melyik a biztosabb.

Wikipédia Fruktóz: a fruktóz szelektíven a máj glikogénraktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor triglicerideket állít elő belőle a szervezet, azaz zsírrá alakul. A túlzott fruktózbevitel hatására fokozódik a zsírdeponálás a szervezetben.

Kell ez nekünk, jobb lesz tőle?
süti beállítások módosítása