Egyészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ma is fitten

Ma is fitten

Hogyan legyél motivált?

Bevált tippek, hogy ne tartsanak vissza a kifogások

2017. január 08. - Ma is fitten

motivalas.jpg

Ha baráti társaságban testmozgásra, sportolásra terelődik a szó, a legtöbbet hallott kifogás mindig ugyanaz: "Egyszerűen nem tudom motiválni magamat, hogy mozogjak, idő előtt feladom".

Megértem. Pár hónappal ezelőtt még nekem is jóval több kilót mutatott a mérleg, és semmit sem tudtam rajta változtatni, mert "hát, ez így van és kész". Persze, hogy szerettem volna visszanyerni a gyerekek megszületése előtti súlyomat, de nem ment. Próbáltam ezt-azt, aminek az lett az eredménye, hogy pár kiló ugyan lement, de a rákövetkező hetekben szépen visszakúszott. Olvastam én is a sok okosságot, hogy nem fogyókúrázni kell, hanem életmódot váltani. De ha nem kellően komoly a helyzet, akkor ezt az egyébként tökéletes tanácsot, nem szokták megszívlelni az emberek.

Valamikor aztán megelégeltem a dolgot, és elkezdtem komolyan foglalkozni a feladattal. A lényeg (csakúgy mint a gyereknevelésben...) a KÖVETKEZETESSÉG. A többi magától jön.

Tovább

Az élelmiszeripar 10 legnagyobb hazugsága

Jelenleg több túlsúlyos felnőttet találni a Földön, mint alultápláltat. Rohamosan nő az úgy nevezett civilizációs betegségek száma: cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, agyvérzés és szívinfarktus. Sajnos a csontritkulás, az Alzheimer-kór, a cöliákia, a különböző rákos megbetegedések és pszichológiai betegségek száma is növekvő tendenciát mutat. A mai modern társadalmakban élők ugyan magasabb kort élnek meg, de nem egészségesek. Az evolúció, illetve a történelem szemszögéből nézve ezek a betegségek, melyeket metabolikus szindrómának is szoktak nevezni, az élelmiszergyártás iparosodásával egy időben jelentek meg.    

A "light" címszóval ellátott termékek, az "egészséges teljes kiőrlésű gabonából készült" élelmiszerek, valamint vitaminokkal dúsított, vagy koleszterincsökkentő termékek majd megoldják a problémákat és helyrehozzák, amit helyre kell hozni. A társadalom viszont sem egészségesebb, sem vékonyabb nem lesz ezektől a termékektől. Éppen ellenkezőleg!

Mit lehet ez esetben tenni? Nagyon egyszerű! Vonjuk kétségbe a tudat alattinkba is beépült fél-igazságokat, régi nézeteket, vizsgáljuk meg kritikusan ezeket a dogmákat. A "nagymama is ezt ette, 100 éves lett" kezdetű meséket felejtsük el!

Aki tud olvasni, az már előnyben van! Hiszen rengeteg szakirodalom és kutatás létezik ebben a témában. Csak venni kell a fáradtságot, és el kell olvasni. Mert ezt a tudást nem nagyon tanítják sehol... Nézzük meg, melyek a legnagyobb hazugságok, amelyekkel megetetnek (vagy kövérre és egészségtelenre hizlalnak) minket.

hazugsag1.jpg

1. A zsír hizlal

A zsír ugyan súlyát tekintve kalóriadúsabb mint a fehérje vagy a szénhidrátok, viszont olyat állítani, hogy hagyjuk el a zsírt, ha fogyni szeretnénk nem igaz, sőt, veszélyes! Bizonyos zsírsavak esszenciálisak, ez azt jelenti, hogy a szervezetnek szüksége van rájuk, viszont nem tudja előállítani azokat. Az elmúlt évtizedek zsírfóbiáját H. Ancel Keys-nek köszönhetjük, aki a már említett tényekből statisztikai következtetéseket vont le, majd ezeket az állításokat kiterjedt kapcsolati rendszerén keresztül elterjesztette (a margarin- és később a gyógyszergyártó cégek nagy örömére). A kiváló marketingnek köszönhetően ez a szóbeszéd a mai napig terjed, annak ellenére, hogy azóta már többször sikeresen, kutatásokkal alátámasztva is megcáfolták. Nincs ok-okozati összefüggés a zsírfogyasztás és az elhízás között.

Tovább

A futás stresszoldó és vértisztító hatása

A tudomány mai állása szerint nem létezik olyan gyógyszer, amely oly módon erősítené az immunrendszert, mint az oxigénfeleslegben végzett mozgás. Aerob edzés során az izommunkához szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználása mellett történik. A lassú futás, kocogás például ideális sport, ha mozgósítani szeretnénk az immunsejtjeinket, növelni a falósejtek számát.

A futás stresszoldó

A stresszes életmód káros hatásairól számos weboldal és könyv is beszámol. A stresszhormonként ismert adrenalin (és noradrenalin) stressz hatására termelődik a mellékvesében, onnan kerül a véráramba. Az adrenalin hatása elődeink számára létfontosságú volt, hiszen (például egy kardfogú tigrissel találkozva) ez menthette meg az életét. A hormon lehetővé teszi ugyanis, hogy gyorsan mobilizálni tudjuk energiaforrásainkat, gyorsan menekülni tudjunk, ha úgy hozza ki a lépés. Az ősember példáját továbbgondolva, a menekülés során (amennyiben ez hosszabb ideig tartott), a vérben lévő adrenalin le is bomlott. Ez a futás egyik jótékony hatása.

A mellékvesénk viszont pszichés terhelésnél is folyamatosan termeli az adrenalint, hogy szervezetünk "alkalmazkodjon" a megváltozott helyzethez. A szűnni nem akaró munkahelyi vagy otthoni stressz tehát egy állandó készenléti állapotban tartja a szervezetünket.

Az adrenalin véráramba kerülése után többek között megnövekszik a vérnyomás, a pulzus és a vércukor szint is. A hormon rengeteg úton-módon hat az egész test működésére, mindez külön bejegyzést érdemelne. Normális körülmények között, ha már nincsen szükség rá, az adrenalin gyorsan lebomlik. Ha viszont folyamatos stressznek vagyunk kitéve és örökösen termeljük a hormont, akkor kezdődnek a problémák. Főképpen a szív és az érrendszer károsul, ennek ismert következményei pedig a vérellátási zavarok valamint a szélütés és az infarktus.

Sajnos ma nem tudunk minden stresszes helyzet után 3 kört futni a tömb körül, de naponta legalább egyszer vegyük fel a futócipőt és égessük el a stresszhormonokat!

a_futasstresszoldo.jpg

Tovább

Életmódváltás?! Nagy falat, de így sikerülhet!

Rengeteget olvasunk és hallunk arról, hogy mit kellene tennünk az egészségünk érdekében, mit mikor és hogyan együnk, mennyit és hogyan mozogjunk. Életmódot váltani azonban nem minden esetben egyszerű. Csak akkor lehetünk sikeresek, ha nem torpanunk meg az akadályoktól, legyőzzük a nehézségeket és nem veszítjük el szem elől a célt.

A tökéletes egészség - szerezd vissza!

Magyarország lakosságának több mint fele esik az elhízott, vagy a túlsúlyos kategóriába. Számtalan könyv, blog és szakember foglalkozik az életmódváltással, mára már rengeteg különböző diéta, életmód-irányzat létezik. A tökéletes egészség, illetve annak elvesztése csak ritkán tudható be az öröklött adottságoknak vagy a korral járó "elhasználódásnak". Az a szomorú tény, hogy sokan már korán elbúcsúzhatnak a tökéletes egészségtől, az a mai modern életmódnak, életstílusnak köszönhető. Ha jobban belegondolunk, ez végül is egy jó hír, hiszen a megoldás egyszerű! Kezünkbe vehetjük a dolgokat, változtathatunk az életünkön, még ma elkezdhetjük, és visszaszerezhetjük az egészségünket! Vagy ahogyan mondani szokás a mai nap életed hátralévő részének az első napja!

valaszut_elott_all.jpg

Ne ess pánikba!

Úgy érzed, hogy rengeteg új információhoz jutottál, megtudtad, hogy amit esetleg eddig ettél milyen káros. Ettől még nem kell bepánikolni! Zárd le életednek ezt a korszakát, te eddig is legjobb belátásod szerint cselekedtél, csak nem tudtad, hogy nem az volt a legjobb út. Nézz előre, és próbáld meg teljesen kiiktatni az étrendedből, életmódodból azokat a dolgokat, melyek nem jók számodra. Az okozott kár a legtöbb esetben helyrehozható!

Tovább

Miért fontos, hogy nyers ételeket fogyasszunk?

A táplálkozás a természet egyik legerősebb orvossága. Amit az évek során megeszünk befolyásolja a gondolkodásunkat, hatást gyakorol a hangulatunkra, belső dinamikánkra. Helyes táplálkozással fontos hormonokat állíthatunk elő, optimalizálhatjuk a stressz- és munkatűrő képességünket, és ami a legfontosabb: késleltethetjük az öregedést.

A természet okosabb nálunk

Az élelmiszeripari laboratóriumokban ma már képesek előállítani olyan táplálékokat, melyek ugyan jól néznek ki, praktikusak, kényelmesek, de kevés hasznuk van. Halott élelmiszerek. Terjedelmes kutatási anyag bizonyítja, hogy a főzés következtében a vitaminok nagyjából 50 százaléka tönkremegy, az enzimeknek pedig a 100%-a. Az élő ételek mellett szól az is, hogy tápanyagokban jóval gazdagabbak, éppen ezért kevesebb mennyiség is elég belőlük.

etelek_csoportositasa.jpg

Tovább

A futás az egyetlen valóban tartós diéta

A hangzatos diéták mind nem használnak, ha nem mozgunk mellettük. Ez lehet bármilyen sport, úszás, futás, nordic walking, attól függően ki mit részesít előnyben. Aki le akar fogyni, annak ha tetszik - ha nem, el kell égetnie a felesleges zsírt. Ez pedig az izomsejtekben történik. A zsírt az izmok égetik, méghozzá oxigénfeleslegben, tehát zsírégető pulzusszám mellett. Ez sok mindentől függhet, nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy valahol 120 és 180 között mozog. Aki pontosan szeretné beazonosítani a sajátját, sportorvos segítségével megteheti. A legtöbben ezt viszont túl nagy macerának tartják.

Tovább

A gyümölcscukor gyarapítja a rákos sejteket

A rákos sejtek, csakúgy mint más sejtek is közismerten cukorral táplálkoznak. Kutatások során kimutatták, hogy a finomított, vagyis ipari körülmények között kivont és előállított gyümölcscukortól (fruktóztól) sokkal gyorsabban szaporodnak és terjednek, mint a közönséges háztartási cukortól (szacharóztól). Mint tudjuk az utóbbiban a glükóz-fruktóz aránya 50-50%.

A gyümölcscukor segítségével villámgyorsan sokasodnak

A Cancer Research szakfolyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint a rákos sejtek máshogy reagálnak a különböző cukrokra. A kutatás során rákos hasnyálmirigy sejteket glükózzal és fruktózzal "etettek".

Dr. Anthony Heaney csapata az amerikai Jonsson Cancer Center-től a következőket mondja: "a rákos sejtek glükóz és fruktóz anyagcseréje különböző módon játszódik le".

A kutatás során kimutatták, hogy a rákos sejtek glükóz segítségével is nőnek és gyarapodnak, de a fruktóz hatására sokkal gyorsabban szaporodnak és terjednek szét az egész testben.

Fruktóz nélkül vegetálnak a rákos sejtek

Köztudott, hogy ha megemelkedik a vércukorszint, (vagyis sok a vérben a glükóz), a hasnyálmirigy keményen dolgozik, hogy csökkentse azt. Ha a glükóz mellett a fruktóz is megjelenik, a hasnyálmirigy mellett még a vékonybelet is megterheljük, melyből aztán számtalan további probléma alakulhat ki.

Talán ez az egyik oka annak, hogy a hasnyálmirigy rák - az egyik leghalálosabb rákfajta - burjánzását sokkal jobban elősegíti a fruktóz jelenléte, mint csupán a glükózé.

Éppen ezért a rákos betegek, függetlenül attól, hogy milyen rákban szenvednek, mindenáron kerüljék az ipari körülmények között kivont gyümölcscukor fogyasztását. Ezzel nem csak a rákos sejtek terjedését akadályozzuk meg, hanem kíméljük a hasnyálmirigyet és a májat is, mely a legnagyobb szerepet játssza a gyümölcscukor anyagcseréjében.

uditoital.jpg

Tovább

A futás mint varázsszer

A mozgás jótékony hatásai

A ma élő emberek naponta 700 kalóriával kevesebbet égetnek el, mint elődeink. Ha belegondolunk, hogy egy főétkezés alkalmával 600-900 kalóriát viszünk be a szervezetbe, akkor ez azt jelenti, hogy egy teljes étkezéstől nem szabadulunk meg a nap folyamán. A kilók pedig csak jönnek és jönnek. Ez a modern kor átka. Az egészségügyi világszervezet felhívta a figyelmünket: járványszerűen terjed egy krónikus betegség az egész világon. Burjánzik a hason, a combon és a csípőn. Ez az elhízás. A túlsúly pedig meggyorsítja az öregedést. A legtöbben valamilyen varázspirulára vágynak, magyarul minimális erőfeszítéssel szeretnének elérni csodákat. Van egy jó hírem! Ez a csodapirula létezik!

 lassufutas.jpg

Jobb életminőség - ingyen

Mit meg nem adnánk érte, ha a következő kívánságaink teljesülnének:

  • Bármit megehetünk, ha megkívánjuk, és mégis feszes és karcsú marad az alakunk.
  • Ragyogunk a kreativitástól, világos és tiszta az elménk.
  • Pezseg bennünk az élet, úgy tűnik, hogy több időnk van, mint valaha.
  • Kiegyensúlyozottak és boldogok vagyunk.
  • Háziorvosunk lenyűgözve tekint a vérképünkre, főnökünk több mint elégedett az ötleteinkkel.
  • A szokásos nátha és megfázás nélkül vészeljük át az őszt és a telet.
  • Még a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket is elhagyhatjuk.

Ezek a kívánságok igenis teljesülhetnek, és nem kerülnek szinte semmibe. Csupán 30 percbe naponta. Ez az az idő, amit helyes pulzusszám mellett futással kell tölteni. Nem túl gyorsan, hanem kényelmesen, vidáman és nevetve. Egyszerűen csak vágj bele, mindjárt holnap reggel. Sohasem késő elkezdeni, még hetven évesen sem. Megéri? Hát persze!

Tovább

Zöld turmix - a tökéletes reggeli

Hogy jól induljon a napod

Lehet, hogy már láttad egy kollégádat/ismerősödet egy furcsa zöld színű, sűrű folyadékot elfogyasztani? Mi lehetett az? És mégis ki iszik meg önszántából ilyesmit? A válasz egyszerű. A zöld turmix nem más mint egy tökéletes étkezés olyanok számára, akiknek fontos az egészségük. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan nagy mennyiségű zöld levelet (mindenféle salátát, spenótot, zöld fűszernövényt) és gyümölcsöt fogyasszunk.

green-smoothie.jpg

Mégis, mi van benne?

Ezt szokták kérdezni tőlem először. Ez egy jó kérdés, ugyanis semmi ördögtől való nincs ebben a zöld löttyben! Lényegében olyan dolgok, melyeket - jobb esetben -egyébként is fogyasztunk, csak talán nem olyan gyakran mint kellene.

A képlet egyszerű: zöld salátalevelek + gyümölcsök + folyadék = zöld turmix. A turmix elkészítésének csak a fantáziánk, illetve a zöld levelek és gyümölcsök fellelhetősége szab határt. Az egészet felturbózhatjuk egy kis úgy nevezett superfood-dal (szupertáplálékkal), ami lehet pl. lenmag, tökmag, vagy bármilyen fűszernövény.

Tovább

Az új élelmiszer piramis

A helyes táplálkozás alapjai

Az, hogy milyen minőségű és mennyiségű ételt eszünk, mennyit mozgunk és pozitívan vagy negatívan állunk hozzá az élethez, alapvetően meghatározzák az egészségünket. Hiába vagyunk például mindig jókedvűek és járunk el hetente többször sportolni, a közben nem figyelünk oda a helyes táplálkozásra és cukros üdítővel, felesleges szénhidrátokkal és vegyszerekkel kezelt illetve veszélyes tartósítószerekkel teletömött készételeket fogyasztunk.

Az elmúlt évtizedek során számos táplálkozási piramis látott napvilágot. Amikor iskolába jártam még teljesen máshogy nézett ki a piramis, illetve az egyes élelmiszercsoportok más-más lépcsőfokon helyezkedtek el. Ez a modell a német "fittnesz-pápától" Dr. Ulrich Strunztól származik.

piramis_kesz.jpg

Egészséges étkezés, mozgás és pozitív gondolkodás

Ez a három elem közösen határozza meg egészségünket. Ha a háromból egy is hibádzik, hozzuk rendbe minél előbb.

A kép egy emlékeztető a vizuális típusoknak. Azoknak, akik inkább szeretik a színes képeket, mint a hosszú fekete-fehér betűkkel tömött sorokat. Ez nem más, mint a genetikailag helyes étkezésünk színes képen szemléltetve. A nyomtatható verziót a cikk végén a forrásoknál megtalálhatod.

A piramis megmutatja, hogy miből mennyit kellene fogyasztanod. Vigyázat! A legalsó szinten nem táplálékot, találsz, hanem a mozgást! A sportot. Futás, úszás, biciklizés, vagy bármi, ami hozzád illik és szereted csinálni, a lényeg, hogy csináld, méghozzá rendszeresen. Minden nap. Ha ez az alap nincs meg, akkor a piramis felsőbb lépcsőfokai nem állnak szilárd alapokon. 

Tovább
süti beállítások módosítása